Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bellzebbub
Vanitas twój post nic nie wnosi do tematu. Pozatym nie wymadrzaj sie bo obydwie formy sa poprawne  ale poprawniejsza według mnie jest Linux bo " Linux Is Not UNI X."
|
Wyraźnie podałem prawdopodobną przyczynę i sposób jej naprawy.
Dziękuję ruszek.
Co do pisowni, nie chodziło mi o formę mianownika, tylko dopełniacza(?).
Rada Języka Polskiego jak zwykle
(umywa ręce) twierdzi, że można używać obydwu form. Oczywiście po co podawać uzasadnienie?
Poradnia Językowa Uniwersytetu Warszawskiego:
Cytuj:
(...) litera x, niewystępująca w naszym alfabecie, może pojawiać się w nazwach własnych (takich jak nazwy przedsiębiorstw, firm, marek itp.) jedynie w mianowniku. Tylko mianownikowa postać odwzorowuje bowiem postać zastrzeżonego znaku towarowego. We wszystkich przypadkach zależnych stosujemy zapis wyłącznie polskimi literami, czyli: Unix, Uniksa, o Uniksie, Linux, Linuksa, o Linuksie, Hortex, Horteksu, o Horteksie, Pewex, Peweksu, o Peweksie itd. Nieco inaczej wygląda sprawa zapisu form odmiany skrótowców (pisanych wersalikami) zakończonych w mianowniku na x, typu UNIX. Kwestia ta jednak jest jeszcze nieuregulowana i omawiana w Radzie Języka Polskiego.(...)
|
To uzasadnienie bardziej mnie przekonuje, ponadto od kilku lat na wieeeelu forach linuksowych widuję pisownię z k.
Zaraz zaraz... Dopiero teraz zauważyłem, że Bellzebbub nie jest autorem tego tematu. I po co tyle krzyku?
Do autora: Jak "instalowałeś" klienta?