Zobacz pojedynczy post
stary 18-05-2010, 17:53   #10
Vanitas
Użytkownik Forum

Vanitas's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2010

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bellzebbub Pokaż post
Vanitas twój post nic nie wnosi do tematu. Pozatym nie wymadrzaj sie bo obydwie formy sa poprawne ale poprawniejsza według mnie jest Linux bo "Linux Is Not UNIX."
Wyraźnie podałem prawdopodobną przyczynę i sposób jej naprawy.
Dziękuję ruszek.

Co do pisowni, nie chodziło mi o formę mianownika, tylko dopełniacza(?).
Rada Języka Polskiego jak zwykle (umywa ręce) twierdzi, że można używać obydwu form. Oczywiście po co podawać uzasadnienie?

Poradnia Językowa Uniwersytetu Warszawskiego:
Cytuj:
(...) litera x, niewystępująca w naszym alfabecie, może pojawiać się w nazwach własnych (takich jak nazwy przedsiębiorstw, firm, marek itp.) jedynie w mianowniku. Tylko mianownikowa postać odwzorowuje bowiem postać zastrzeżonego znaku towarowego. We wszystkich przypadkach zależnych stosujemy zapis wyłącznie polskimi literami, czyli: Unix, Uniksa, o Uniksie, Linux, Linuksa, o Linuksie, Hortex, Horteksu, o Horteksie, Pewex, Peweksu, o Peweksie itd. Nieco inaczej wygląda sprawa zapisu form odmiany skrótowców (pisanych wersalikami) zakończonych w mianowniku na x, typu UNIX. Kwestia ta jednak jest jeszcze nieuregulowana i omawiana w Radzie Języka Polskiego.(...)
To uzasadnienie bardziej mnie przekonuje, ponadto od kilku lat na wieeeelu forach linuksowych widuję pisownię z k.

Zaraz zaraz... Dopiero teraz zauważyłem, że Bellzebbub nie jest autorem tego tematu. I po co tyle krzyku?

Do autora: Jak "instalowałeś" klienta?

Ostatnio edytowany przez Vanitas - 18-05-2010 o 17:55.
Vanitas jest offline   Odpowiedz z Cytatem