Cytuj:
Lol eerion, easy. Myślisz, że inne klasy nie mają mana management? Holy light palkowie mają o wiele trudniejsze mana management, a mimo to są najłatwiejszą klasą leczącą. Myślisz, że czemu tyle magów chce przerzucać się na fire? Ba, nawet proszą, by frost było dobre w pve - ano dlatego, bo arcane jest za łatwy i za nudny. Dla arcane ważne jest mana management, dla rogue combo pointsy, a feral druid energy. To naprawdę nie jest nic trudnego rzucić to evo podczas hero albo zawołać o innervate.
|
Palkowie mają łatwiejszy mana management?
Ja jestem w stanie w 20 sekund spalić sobie ponad 30k many. Wtedy spuszczam straszne baty. A muszę się jeszcze troszczyć o pozostałe etapy.
Co do reszty twojej wypowiedzi - Grałem sobie ostatnio przez dłuższy czas fire. Jest faktycznie innym stylem gry, ale jest to dość... nudne niestety. Dlaczego? Ponieważ w przeciwieństwie do arcane modyfikującego rotację cały czas zależnie od stanu many i mana regen CDków fire po prostu patrzy na timery i naciska przyciski. Oczywiście wiecej tych przycisków niż arcane, ale wszystko bazuje na timerach. Nie ma przekminy "czy mogę sobie pozwolić na AP + IV na czystym AB spamie kończąc to MBAM w ostatniej sekundzie AP, czy wysypie się wtedy z many i dupa?".
Oczywiście masa magów nie patrzy na to take. Po prostu robie magiczne AB0234MBAM lub podobną odmianę. Ale tacy magowie posysają i tyle na ten temat.
Co do frosta - piękny argument. Rotacja frosta:
Frostbolt -> Deep freeze raz na niecałe 30 sekund -> frostbolty aż nie zejdzie CD z deep freeze. I tak w kółko. Bezczelny 1 button nuke. Praktycznie destro z TBC.
Cytuj:
Aha, jakby co to grałem arcane mage (to tak jakbyś mi miał powiedzieć, że nie mam prawa głosu). Grałem, bo mi się znudził. Twoje mana management to jedno, ale rotację ma najnudniejszą.
|
Spoko. Spotkałem masę magów o twoich poglądach podczas roku gdy musiałem puggować bo nie miałem rajdującej gildii.
Nie zgadniesz. Wszystkich zostawiłem daleko w tyle w tabeli DMG done i DPSu. Choć gear miewaliśmy podobny (A niektórzy z nich mieli reign of the dead - to mnie do białej gorączki doprowadzało xD).
Więc wybacz, ale nie podajesz mi naprawdę żadnego powodu by twoje spojrzenie na arcane spec potraktować na poważnie.
PS - nie mówię, że arcane ma jakąś przeokrutnie trudną rotacje. Chcę tylko powiedzieć, że jest to o wiele więcej niż 2 button nuke. Bo wszyscy wiemy, że najbardziej przesrane ma enchancement shaman z taką oto listą priorytetów.
Cytuj:
The priority list for Enhancement Shaman
MW5_LB - Cast a Lightning Bolt when you have 5 Maelstrom weapon stacks - Chain Lightning does less dmg against a single target as it doesn't scale as well. For multiple target fights then naturally using Chain Lightning will be higher dps.
LS_0 - Cast Lightning Shield if there are no orbs left on you.
SW - Cast Feral Spirit if the ability is off CD. (Use your own judgement for timing with Bloodlust/Heroism)
SR - Cast Shamanistic Rage if the ability is off CD. (with 2p T10 should be used immediately)
SS_0 - Cast a Stormstrike if there are no charges left on the target.
FE - Cast your Fire Elemental if it is off CD (This will also free up GCDs for other abilities making it very useful during Bloodlust/Heroism).
MT_0 - Refresh your Magma Totem if it has expired.
FS - Cast a Flame Shock if there is no Flame Shock debuff on target.
ES - Cast an Earth shock whenever its off cooldown and the above are not available.
SS - Cast a Stormstrike whenever its off cooldown and MW hasn't got 5 stacks - this does a fair amount of damage but more importantly refreshes the SS debuff on the target giving 28% extra nature damage (20% base + 8% glyph).
LL - Cast a lava lash whenever its off cooldown and none of the above abilities are available.
FN - Cast Fire Nova regardless of single target or AOE targets.
MT - Refresh your Magma Totem if there are 2 secs or less left.
LS - Refresh your Lightning Shield if low number of orbs remaining (2 or less).
Totem refresh - if all else is on cooldown take the opportunity, if required, to refresh your totems.
|