Zobacz pojedynczy post
stary 18-06-2010, 20:56   #323
poldek_p
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 07 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
Piekny argument.
Mamy na swiecie kilku seryjnych mordercow i jakos nie wyginelismy, moze przerobimy wszystkich na mordercow? To ze jest ich kilka i daja rade nie daje powodu przypuszczac ze wiecej daloby rade tak samo dobrze.
Ależ oczywiste jest to ,że więcej nie radziło by sobie tak dobrze. Zawsze znajdzie się ktoś kto słabiej zarządza i po prostu upada przejmuje go inny , który robi to lepiej. Niestety państwowe nie upada w państwowym się tylko zwiększa dług.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
I tutaj slowo klucz, "odpowiednio". Ilosc kontroli jakie ma panstwo to inaczej roznica miedzy prywatnym a panstwowym. Jezeli wlascicielem szpitala jest osoba fizyczna zarzadzajaca nim prywatnie, bazujac na prawach wolnego rynku, to jest to instytucja prywatna. Jak zawalimy tego wlasciciela limitami i wymaganiami (co jest konieczne) zmierzamy bardziej i bardziej w strony instytucji publicznej, gdzie w sumie panstwo decyduje.
1.No dlatego regulacji powinno być jak najmniej . Nie wiem dlaczego pokutuje takie przekonanie ,że jak sie czegoś nie nakaże to tak nie będzie. Czy przedsiębiorca prowadzący szpital nie będzie dbał o swój interes ? Żeby było jak najczyściej i jak najbezpieczniej. Gwarantuje to utrzymanie jego firmy czyli jego majątku , natomiast w normalnych szpitalach dyrektor odpowiada tylko stanowiskiem.

2.Nie rozumiem dlaczego należy czekać z prywatyzacje. Na co? Skoro prywatne jest najbardziej wydajne to dlaczego mamy sie męczyć ? Skoro jesteśmy "biedni" to najlepiej prywatyzować żeby się rozwijać. Dobrym przykładem są Chile, kraj od wojny domowej doszedł po polityce Chicago boys do tego ,że współczynnik biedy jest najniższy w Ameryce Płd. Oczywiście były kryzysy ale to jest inna bajka. Fakt jest taki liberalne Chile zdecydowanie wyprzedziło wszystkie socjale w regionie.

3. Uważam ,że dyskusja na temat obecnych szkół prywatnych w Polsce nie ma większego sensu, bo nie wytrzymują konkurencji z państwowymi. Nie dlatego ,że są gorsze ale dlatego ,że kto będzie płacił za naukę jak może nie płacić. I zgadzam się z kolega co do podstawowego wykształcenia . Wróćmy do systemu 8 klasowego i do niech gwarantuje państwo. Oczywiście nie w takim stylu jak teraz , tylko każde dziecko dostaje bon i rodzice decydują do której szkoły pójdzie.
4. Niby dlaczego działania pojedyncze są droższe od grupowych ? Właśnie są tańsze jeżeli każdy ma pieniądze to on odpowiada za nie ale jak wszyscy się składamy to musimy znaleźć kogoś kto będzie pilnował ,żeby wszyscy dali po równy , żeby nikt nie kradł oraz aby było sprawiedliwie wydane. Z reszta społeczeństwo nie tworzy tylko to ,że wszyscy wspólnie sie zrzucamy na cos tylko wiele innych czynników.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Jak chcesz używać słów zgodnie z własnym widzimisię, to proszę bardzo, ja tylko mówię, że to jest niepoprawne.
Przepraszam co jest niepoprawne? Jeżeli państwo robi coś za mnie i to w sumie wbrew mojej woli , to niby co to jest ? Wydaje się ,że nie zrozumiałeś o co mi chodzi

Ostatnio edytowany przez poldek_p - 18-06-2010 o 21:04.
poldek_p jest offline