@prywatyzacja szpitali.
Ja jakoś inaczej rozumiem prywatyzację szpitali. Z tego co ja czytałem projekt jeśli już, byłby bardzo podobny do OC w samochodach. Ubezpieczenie jest obowiązkowe ale gdzie się ubezpieczasz i na jaką kwotę to już całkowicie od ciebie zależy. Natomiast szpitale podpisują umowy z ubezpieczycielami którzy płacą im np. za utrzymywanie łóżek. Nie byłoby to opierane na podaży i popycie bo zwyczajnie nie tak to działa. Oprócz tego projekt przewidywałby dofinansowanie przez państwo (dokładniej wojewodów) oddziałów ratunkowych (tutaj przedewszystkim była mowa o karetkach/helikopterach i tak dalej).
@Tusk kłamie/ Komorowski na temat powodzi
13 lat temu zalało 3/4 Wrocławia. 600 tysięcy ludzi przez ponad dwa tygodnie było bez prądu, bieżącej wody. Połowie miasta dostarczano żywność amfibiami/łodziami. CAŁA kolej na Dolnym Śląsku była sparaliżowana ponieważ zostało zalane centrum zarządzania w dyrekcji kolei we Wrocku. Żeby wyjechać z miasta trzeba było stać w 14h korku. Ludzi ogarniała panika. Tak wtedy należało ogłosić stan klęski.
Tym razem we Wrocu została zalana jedna ulica. Ucierpiał na poważnie tylko Kazimierz. Nawet Krakowowi nie dostało się tak bardzo. Wszędzie było zagrożenie, były podtopienia, ale w żadnym mieście nie wyburza się całych ulic ze względu na zniszczenia po powodzi (vide ulica Pułaskiego we Wrocławiu gdzie zostało zburzonych 8 kamienic).
Więc jak najbardziej Bronek nie musiał ogłaszać stanu klęski. Szczególnie że stan klęski = odroczone wybory, i co wtedy?