Zobacz pojedynczy post
stary 20-06-2010, 10:25   #347
ponczus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
Domyślny

Cytuj:
Glosowanie jest prawem, ale nigdy obowiazkiem. Dlaczego niby mialoby nim byc? "Musze" isc glosowac, bo....?
Jako obywatel poczuwam się w obowiązku zagłosowania. Jako obywatel spędziłem tą chwilę i przynajmniej zobaczyłem co każdy z kandydatów oferuje (zobaczyłem i zadrżałem). A dlaczego to mój obowiązek? Bo nie chcę żeby ktoś decydował za mnie.

Sam zagłosuję na JKM. On ma jakąś wizję, jakiś program. Może i trochę nie czasowy, ale z dwojga złego wolę prezydenta który nie będzie mnie chciał uszczęśliwiać na siłę niż takiego który wie co dla mnie jest najlepsze. Btw. zauważyliście ile ludzi pisze/mówi że najchętniej zagłosowałoby na tego kandydata ale odda głos na bronka/jarka bo na tego ichniego kandydata i tak nikt nie zagłosuje? To teraz pomyślcie że każda z tych osób głosuje na tego kogo chce a nie na tego kogo wydaje im się że powinien wygrać. Coś czuję że jarek/bronek bardzo by się zdziwili.

Jak nie wiesz na kogo głosować to spytaj profesora znającego 10 języków na kogo on głosuje i dlaczego. A następnie skorzystaj z przywileju. Owszem w demokracji mój głos jest tyle samo wart co żula spod sklepu. Ale co w zamian za demokracje oferujecie? Rządy grupy ludzi? Ale kto ją wybierze, czym się będzie kierować? A może model gdzie prawa obywatelskie są nagrodą (np. za służbę wojskową, wyniki w nauce)? Ale wtedy jak wyłonicie tego kto będzie decydował i jak będziecie to kontrolować?

@Duch Niespokojny
Dobry filmik, ekstremalny pokaz manipulacji. Szczególnie podobał mi się fragment gdzie porównywano głosowanie do operacji na mózgu. Świetne porównanie, ale dlaczego nie użyli na przykład pilota samolotów, aaaa poczekaj bo na licencje wystarczy 240h kursu w USA i każdy może latać. Różnica między głosowaniem a operacją mózgu to jest jakieś 11 lat studiów i 10 lat doświadczenia, może więc dlatego nie wszyscy się tego podejmują. Natomiast przejrzenie programu kandydata (szczególnie w USA gdzie jest ich dwóch, lub kiedy głosujesz na Senatorów góra kilkunastu) to jest jeden dzień.

Ostatnio edytowany przez ponczus - 20-06-2010 o 10:35.
ponczus jest offline