Komorowski.
Kaczynski - ludzie glosujacy na niego to naiwniacy. Czlowiek, ktory przed 10 kwietnia mial jedne z najnizszych wynikow popularnosci, byl jedna z osob o najnizszym spolecznym zaufaniu, nagle staje sie wzorem wszelkich cnót i dobroci. Zdobyl popularnosc na smierci wlasnego brata. Jak to sie ma do jego w glownej mierze gleboko wierzacego elektoratu? Moralnosc raczej nie jest w zgodzie z zerowaniem na smierci bliskich.
Z innych kwestii. Widzialem jego sposob wladzy przez wystarczajacy czas, zeby stwierdzic, ze to zdecydowanie nie jest dobry wybor. Ciagle tworzenie afer, wyrzynanie swoich wspolpracownikow, sianie propagandy strachu przed spiskami, ukladami, ruso- i eurofobia, i wiele tym podobnych rzeczy, to zdecydowanie nie moja polityczna bajka. To jest gra na emocjach mniej znajacych sie na polityce i wspolczesnym swiecie osob, o raczej niewysokim poziomie i wszystkich tych, dla ktorych od zrownowazonego rozwoju, poglebiania wspolpracy miedzynarodowej, wazniejsze jest rozliczanie przeszlosci i publiczny lincz. A ja do tych igrzyskowiczow sie zdecydowanie nie zaliczam. Jest tez spora grupa, zwlaszcza mlodych, ktorzy popieraja Kaczynskiego, bo wydaje im sie, ze tak "awangardowe" zachowanie przypisuje im latke inteligentnych, ktorzy potrafia myslec samodzielnie. Na szczescie tylko im sie wydaje
Komorowski - nie jest do na pewno kandydat dobry (ale takiego niestety nie bylo w tych wyborach w ogole, no moze byl jeden - Olechowski, ale poparcie niestety mial niewielkie). Jest niewyrazista marionetka, popychana przez partie, pozbawiona charyzmy. Ot, taki sympatyczny starszy pan, ktory niewiele moze zdzialac, ale przynajmniej bedzie spokojny. Nie tego Polska potrzebuje, Polska potrzebuje silnego, zdecydowanego prezydenta, nastawionego proeuropejsko i zajmujacego sie dobrym i godnym reprezentowaniem Polski na arenie miedzynarodowej, a tego Komorowski niestety nie zapewnia. Bledem PO bylo wystawienie Komorowskiego zamiast Sikorskiego, on na arenie miedzynarodowej dzialalby bardzo sprawnie, a jego wielkim atutem jest tez wiek. Dobrze radzilby sobie w tej roli rowniez Olechowski.
Podsumowujac, slabe wybory, w ktorych wystartowala tak naprawde druga liga kandydatow. Mam nadzieje, ze wygra Komorowski, ale przede wszystkim mam nadzieje, ze za 5 lat trafi sie kandydat, ktory by mi odpowiadal duzo bardziej niz obecni.