Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gtyk
Merkel wyrocznia wszechwiedzaca nie jest  Wspolnota gospodarcza nie rozpadnie sie nawet, jezeli z obiegu wypadnie Euro. Gospodarki europejskie w pojedynke w tak bardzo zglobalizowanym swiecie sa skazane na kleske i kazdy znajacy sie na gospodarce chociaz w minimalnym stopniu dobrze o tym wie. Ewentualne zrezygnowanie z Euro to jedynie krok wstecz, ale nie koniec wspolnot.
|
Tyle, ze juz nie ma wspolnot, jest UE. Merkel moze nie jest wyrocznia, ale co by nie mowic, Niemcy stanowia najwieksza sile w UE. Grecja pada, Hiszpania i Portugalia niedlugo tez padna, po nich przyjdzie czas na Wlochy i (byc moze) Anglie. Zostaja Francja (ktora tez sie zaczyna bawic w socjalizm) i Niemcy, ktorzy wyrastaja na panstwo, ktore jako jedyne z krajow starej UE ciagnie do przodu. A Niemcom powoli odechciewa sie bawic w bohatera Europy, ktory to pracuje za wszystkich. Juz sama Merkel z oporem zgodzila sie na dofinansowywanie Grecji, bo wiedziala, z jakim spolecznym sprzeciwem sie spotka. W tym wypadku glos kanclerz ma duze znaczenie - bo ona sama zdaje sobie sprawe z tego, ze brak udzialu Niemiec w zabawie w euro oznacza upadek calej strefy. Co wiecej, przepowiadaja to ekonomisci ze wschodu i powoli przymierzaja sie do wyprzedazy swoich rezerw walutowych w euro (przykladowo - Iran jest bliski odsprzedaniu 45 miliardow euro i powrot do oszczednosci w dolarach).
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arka
Jestem w sumie jeszcze młody i wiem zapewne niewiele. Nie wiem też jak się żyło wcześniej. Wiem jedynie, że bardzo dużo ludzi oddało życie po to, aby Polska była krajem demokratycznym, w którym każdy będzie miał prawo głosu i każdy będzie mógł decydować o tym, kto ma reprezentować jego państwo. Teraz kiedy mamy już to wszystko - z przywileju za który wielu polaków zginęło korzysta połowa społeczeństwa.
|
Polacy nie walczyli o demokracje, a o niepodleglosc i wolnosc. Wolnosc przejawia sie tez tym, ze mozesz nie isc na wybory - jesli nie masz ochoty. Ktos kiedys powiedzial - Polacy niegdys gineli po to, aby teraz nawet glupi Wojewodzki bez konsekwencji mogl wsadzic flage w psia kupe.