Zobacz pojedynczy post
stary 21-06-2010, 21:13   #69
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gtyk Pokaż post
Merkel wyrocznia wszechwiedzaca nie jest Wspolnota gospodarcza nie rozpadnie sie nawet, jezeli z obiegu wypadnie Euro. Gospodarki europejskie w pojedynke w tak bardzo zglobalizowanym swiecie sa skazane na kleske i kazdy znajacy sie na gospodarce chociaz w minimalnym stopniu dobrze o tym wie. Ewentualne zrezygnowanie z Euro to jedynie krok wstecz, ale nie koniec wspolnot.
Tyle, ze juz nie ma wspolnot, jest UE. Merkel moze nie jest wyrocznia, ale co by nie mowic, Niemcy stanowia najwieksza sile w UE. Grecja pada, Hiszpania i Portugalia niedlugo tez padna, po nich przyjdzie czas na Wlochy i (byc moze) Anglie. Zostaja Francja (ktora tez sie zaczyna bawic w socjalizm) i Niemcy, ktorzy wyrastaja na panstwo, ktore jako jedyne z krajow starej UE ciagnie do przodu. A Niemcom powoli odechciewa sie bawic w bohatera Europy, ktory to pracuje za wszystkich. Juz sama Merkel z oporem zgodzila sie na dofinansowywanie Grecji, bo wiedziala, z jakim spolecznym sprzeciwem sie spotka. W tym wypadku glos kanclerz ma duze znaczenie - bo ona sama zdaje sobie sprawe z tego, ze brak udzialu Niemiec w zabawie w euro oznacza upadek calej strefy. Co wiecej, przepowiadaja to ekonomisci ze wschodu i powoli przymierzaja sie do wyprzedazy swoich rezerw walutowych w euro (przykladowo - Iran jest bliski odsprzedaniu 45 miliardow euro i powrot do oszczednosci w dolarach).

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arka
Jestem w sumie jeszcze młody i wiem zapewne niewiele. Nie wiem też jak się żyło wcześniej. Wiem jedynie, że bardzo dużo ludzi oddało życie po to, aby Polska była krajem demokratycznym, w którym każdy będzie miał prawo głosu i każdy będzie mógł decydować o tym, kto ma reprezentować jego państwo. Teraz kiedy mamy już to wszystko - z przywileju za który wielu polaków zginęło korzysta połowa społeczeństwa.
Polacy nie walczyli o demokracje, a o niepodleglosc i wolnosc. Wolnosc przejawia sie tez tym, ze mozesz nie isc na wybory - jesli nie masz ochoty. Ktos kiedys powiedzial - Polacy niegdys gineli po to, aby teraz nawet glupi Wojewodzki bez konsekwencji mogl wsadzic flage w psia kupe.