Zobacz pojedynczy post
stary 16-07-2010, 16:47   #156
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Nie widzę tu nigdzie łamanie konstytucji , a szczególnie artykułu 25 .
1. Nikt nie zabrania , tam wywiesić np.krzyża prawosławnego. Posąg Buddy był by wyraźna prowokacja
2. Z resztą takie czepianie się ,że ktoś położył krzyż jest zwykłym chamstwem. Żyjemy w kraju w 90% katolickim i człowiek inteligentny powinien uszanować, to ,że ktoś w takim wypadku krzyż wywiesi . Dla dużej części społeczeństwa jest to ważne .
Rozumiem punk nr 2, choc nijak ma sie on do prawa tudziez konstytucji. Co do pierwszej czesci, konstytucja stwierdza ze zadna religia nie moze byc uprzywilejowana pod wzgledem upodobania rzadu. Mamy rowniez kwestie rozdzielnosci rzadu i kosciola, i poniewaz palac prezydencki jest budynkiem czysto rzadowym, krzyze katolickie, protestanckie, i wszelkie inne pomniki wiary, nie maja tam miejsca. Zwlaszcza ze, jak wspomnialem, gdyby tam postawic budde uznanoby to za prowokoacje i bezczelnosc. W swietle prawa kazda religia ma byc rowna.

Jak nie ma podzialu na kosciol i rzad to potem wychodza z tego fanatycy i takie perelki jak Rydzyk i Radio Maryja. Koniec koncow panstwo rzadzone religia w histori swiata prawie zawsze konczylo tragicznie.

Cytuj:
Nie może większość dostosowywać się do mniejszość .
90% narodu polskiego nie porusza sie za pomoca wozkow inwalidzkich, uwazam wiec ze dodawanie podjazdow obok schodow w urzedach, jak i miejsc parkingowych dla inwalidow nie powinno miec miejsca. DERP? Glupi argument.

Cytuj:
Co do krzyży w państwowych urzędach w sumie bym się zgodził, państwo jest świeckie , ale robienie kampanii przeciwko krzyżom i mówienie jak obrażą zwykły krzyż moje uczucia , uważam za głupotę i chamstwo.
Ja nic do krzyzy nie mam. Ale poniewaz rzad chce dany krzyz usunac, i stwarza to pole dla fanatykow do niezdrowego protestu, wyzywacja premiera od Zyda i zarzucajac mu spiskowanie i terroryzm, uwazam ze krzyz ten powinien byc natychmiast usuniety aby nie zarazic reszty zdrowego spoleczenstwa debilizmem tych co pod tym krzyzem czatuja.

Cytuj:
Nikt nikomu nie każe się solidaryzować, warto jednak zachować zdrowy rozsądek i odrobinę dystansu do całej, jakby nie było rozdmuchanej, sprawy.
To ze sprawa bedzie rozdmuchana jest oczywiste, od tego mamy media. To ze fanatycy beda dawac takie glupie komentarze by bronic swojej sprawy powinno imho reszcie spolecznosci przeszkadzac. (Z punktu widzenia "ja katolik", bo ochrzczony jednakowoz bylem, uwazam ze ci ludzie to ujma dla spolecznosci katolickiej. Tak jak terrorysci samobojcy sa dla zwyklych spokojnych muzulmanow.)

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 16-07-2010 o 16:49.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem