Cytuj:
Nie możesz się po prostu przyznać ,że palnąłeś głupstwo z tym Izraelem ? Będziemy teraz bez sensu brnąć w prawo imigracyjne itd. bo tobie się wydaje ,że w Izraelu panuje teokracja , zresztą jak na całym świecie co sam zauważyłeś .
|
W Izraelu nie panuje teokracja w doslownym znaczeniu tego slowa. Ale jakbyscie poczytali pozostale moje wypowiedzi to przyjelibyscie do wiadomosci ze teokratycznymi nazywam rzady gdzie religia wywiera presje na stanowione prawo. I nie chodzi mi o to czy w rzadzie zasiadaja duchowni czy nie, koniec koncow kosciol ma wplywy w rzadzie i reprezentantow, nawet jesli nie bezposrednich. W tym swiecie nie ma czegos takiego jak czysta teokracja zgodna z ta ograniczona definicja. Poza tym, jedyne o czym wy sie teraz sprzeczacie to to ze uzylem slowa "teokracja" aby opisac cos o charakterze czesciowo teokratycznym tudziez kultowym.
Podkreslam, nie interesuje mnie jaka w twoim slowniku jest definicja teokracji. Interesuje mnie to ze organizacje religijne nie powinny miec zadnego wplywu na decyzje rzadowe, poniewaz takowe sa zwykle niesprawiedliwe i koncza bolesnie. A wy mi tu o definicji biadolicie.
Cytuj:
Znajdź teraz paragraf, który tego zabrania ?
|
Nie zrozumiales argumentu. Nasze prawo jest swieckie. Jego wykonanie nie jest.
Cytuj:
Gdyby zmarł cesarz Japonii i postawił bym krzyż przed pałacem to co nie była by to prowokacja ?
|
Z jakiej racji publiczne modlenie sie za zmarla osobe do boga w ktorego wierzysz mialoby byc prowokacja? Jest wolnosc religijna. No wlasnie, czy jest? W tym cala rzecz o czym rozmawiamy, tylko dlatego ze ktos stweirdzil ze 90% polakow to katolicy nie znaczy ze jeden buddysta nie moze czcic smierci prezydenta w sposob zgodny z jego wlasna religia. A jednak, religia wiekszosciowa okazuje sie miec wiecej przywilejow i wieksze prawa niz te mniejszosciowe, pomimo tego ze rzad zastrzega sobie rownosc religi. Stawianie kzyrza dharmy pod palacem prezydenckim jest prowokacja tylko wtedy kiedy ty stawiajac go tam, miales na mysli prowokacje. Mimo to, dharma zostala by uznana za prowokacje, nawet postawiona w najszczerszych intencjach "zjednoczenia sie roznych religii w oplakiwaniu tragedii". Jezeli tego nie zrozumiesz to skoncz ze mna dyskutowac, bo szkoda mi czasu odpisywac.
Cytuj:
Ostatnio widziałem , program o czcicielach fallusa i co , mamy obrażać ich uczucia religijne i zakazać stawiania fallusa przed pałacem prezydenckim ?
|
Czciciele fallusa nie za uznawani przez rzad polski jako religia. Wiec nie. Co teraz panie madry? Jakiz to rownie glupi argument wymyslisz?
Cytuj:
Ustrój ten trzyma się tam od XVIII wieku czyli o wiele dłużej niż wszystkie inne obecnie panujące. W tym czasie Europa przeżyła chyba wszystkie możliwe systemy i ustroje . Rozmawiamy o tym jak mocne jest państwo ,ze względu na swój system. Arabia się trzyma o wiele mocniej od państw Europejskich tzn.nie jest bogatsza, ale stabilniejsza.
|
Jezeli trzymanie ludzi za pysk dlonia zelazna jak w Korei Pln uwazasz za stabilny rzad, bo nie upadl to masz racje, jak najbardziej. Jezeli teokracja jest w stanie sila lub ciemnota ludu utrzymac sie u wladzy to jest jak najbardziej rzadem stabilnym. Mimo to ciesze sie, ze w Arabii Saudyjskiej nie mieszkam. Z tego co widze po tobie to nic by ci to nie przeszkadzalo. Moze sie przeprowadz?