Zobacz pojedynczy post
stary 18-07-2010, 20:17   #211
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Przeciez to jest chore. Albo rozmawiamy powaznie i stosujemy ogolnie przyjete definicje, albo kazdy okresli sobie dane zjawisko tak, jak mu pasuje i do niczego nie dojdziemy. Analogicznie moge powiedziec, ze ja za kilogram ziemniakow uznaje gowno w worku - i jak mnie przekonasz, ze tak nie jest? Powiem, ze to jest moja wlasna definicja i nie interesuje mnie definicja innych, "bo tak".
Mozesz nazwac "gowno w worku" kilogramem ziemniakow, o ile w swojej wypowiedzi okreslisz dokladnie o co ci chodzi. Mozesz nazywac polske "XXX" i o ile zdefiniujesz czym to XXX dla ciebie jest nie bede mial z tym okresleniem problemow. Dlatego tez sam podalem sprostowanie i dookreslilem o co mi chodzilo mowiac "teokracja", czepianie sie slownictwa i okreslen (zwlaszcza tych dodefiniowanych przez autora) to rzecz dziecinna i odbiera uwage merytoryce wypowiedzi.
Ale prosze, kolejna definicja:
Cytuj:
(...)Theocracy may also describe any government which seeks to impose religious principles or law, such as the Sharia, or the Hindu laws of Manu Smriti [3] on its population, even if the government is formally secular.

One well known example of such a state is Saudi Arabia who's legal system is based on the Sharia law, Saudi Arabia also has a religious police
Ja okreslilem w miare dokladnie o co mi chodzilo, moze nie powinienem uzywac slowa "teokracja" ale czy to jest w tej dyskusji naprawde najwazniejsze?

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 18-07-2010 o 20:21.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem