Zobacz pojedynczy post
stary 31-07-2010, 14:10   #294
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez poldek_p Pokaż post
Może kolega podać , skąd ma się wziąć taki deficyt ? Bo osobiście wydaje mi się to niemożliwe. Szczególniej przy zakładanym wzroście PKB o ~3%
Gadali o tym ostatnio w TV. Na laczny deficyt rzeczywisty mialyby skladac sie wydatki z budzetu panstwa (deficyt 52mld zlotych), deficyt srodkow europejskich (14 mld zlotych, KE odda to nam po zakonczeniu inwestycji, ktore czasami trwaja latami), deficyt FUS (szacunkowo 7mld zlotych), deficyt NFZ (prognoza - 3mld zlotych). Samo to juz daje 76mld zlotych, a wiadomo, ze wydatki budzetu nie zmieszcza sie w prognozowanej kwocie 52mld zlotych, tylko beda wieksze.

Ekipa Tuska twierdzi, ze finanse sa w dobrym stanie, wiec sie pytam - skad taki lawinowy wzrost wydatkow budzetowych, skoro mamy wzrost i jest super?

Na szczescie teraz mamy prezydenta z PO, wiec w koncu nie bedzie argumentu "zly prezydent nie pozwala nam reformowac panstwa". Moze ludziom otworza sie oczy... Chociaz wydaje mi sie, ze przez najblizszy rok PO bedzie sie slizgalo, udajac, ze cos robi, zeby nie stracic poparcia. Moze po nastepnych wyborach cos drgnie, chociaz watpie...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cytrynowy
Jasne, że nie, ale tak samo nie załata podwyższenie podatku VAT o 1 punkt procentowy. Ale gdyby tak nazbierać trochę tych malusieńkich części, to zebrałaby się pokaźna sumka. Ale jak mówiłem, innym odebrać, swoje zostawić.
Rocznie wydajemy na pensje parlamentarzystow 50mln zlotych. Sa to "czyste" pensje, bo drugie tyle kosztuje prowadzenie biur poselskich, a gdzie pensje senatorow, dodatki do pensji ministrow, zastepcow, asystentow, pracownikow biurowych, dodatki za prace w komisji, za przygotowane projekty, pieniadze na przeloty samolotami, przejazdy samochodem i rachunki za telefon?