Kolego znawco, wydaje mi się, że ta Twoja wiedza jest trochę z palca wyssana, bo chciałeś udowodnić (nieważne jakim sposobem), że LCD jest lepsze. A to że na Allegro sprzedają ok. 6x więcej telewizorów świadczy tylko to że ludzie chcą sprzedać nabyty ,,badziew” i kupić telewizor plazmowy. Nawiasem mówiąc co do tej energii zżeranej przez LCD\Plazmę (co do tych liczb to myślę, że chyba są nieprawdziwe), to nie jest aż taka różnica żeby lamentować. Przecież ludzie nie siedzą przy telewizorze od rana do nocy więc rachunki nie wyniosą aż tak dużo. Mój komputer pobiera więcej niż ta plazma, a chodził cały czas. I koszty za prąd wyniosły mnie ledwo 2 stówy. A że używałem innych urządzeń to ten komp zjadał może połowę energii. Wniosek: po prostu ględzisz jak nawiedzony

Koledzy jestem elektronikiem,(troche doswiadczenia). To o czym piszecie to chwyty marketingowe spzedawców, apropos plazm jedynym monitorem wilkoekranowym na konceratch jest plazama. Ze względu na swoją zasadę działania, chodzi prawie jak dobry telewizor kineskopowy czyli bez smuzenia jak w lcd. Nigdy producenci LCD nie będa wstanie dogonic odswieżaniem obrazu plazmy, bo po to by zapalić i zgasic półprzewodnik trzeba czasu – który wychwytuje ludzkie oko. Producenci cały czas balansuja na granicy percepcji ludzkiego mózgu, który przetwarza widzine obrazy, jednak pewnych rzeczy nie da sie oszukac. czy ogladaliscie kiedys mecz jednoczesnie na plazmie i lcd nawet full HD. Wszystko w lcd jest cacy dopóki obraz jest statyczny, widać nawet źdźbła trawy na murawie – dopóty dopóki nie ruszy sie kamera, z tej pieknej zielonej murawy w lcd robi się zielona plama, nawet linie boiska się zlewają, wszystkiemu winny jest długi czas odświeżania. Obecnie producenci chwalą się 100000 godzin oglądania bez utraty pixeli w plazmie. Zestarzejecie sie zanim te 100000 godzin wyoglądacie, a w tym czasie juz na pewno będzie nowa generacja. Zastanówcie się dlaczego prawidziwi kierowcy nie chcą automatycznej skrzyni biegów, abs, esp, a nawet wspomagania kierownicy. Podobnie jest z lcd trzeba duzo gadźetów, żeby obraz był obrazem. Ponadto producenci plazm wprowadzili ograniczanie zuzycia energii w zalezności od poziomu czerni lub bieli na ekranie.
Reasumując jeżeli obraz ruchomy to plazma, obraz statyczny LCD (bo wiekszości wydaje się że lcd z programem telewizyjnym wygląda tak samo jak okno windowsa na monitorze lcd – nic bardziej mylnego. I to jest siła percepcji, bo każdy kupując telewizor LCD myśli że obraz TV to to samo co obraz statyczny z komputera. Krótko jestem za plazmą.