Zobacz pojedynczy post
stary 25-09-2010, 12:57   #52
Mojżesz
Użytkownik Forum

Mojżesz's Avatar

Data dołączenia: 29 01 2006

Stan: Niegrający
Świat: Astera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok Pokaż post
Zycie kosztuje, zwlaszcza w Polsce, a jesli ktos nie ma rodzicow ktorzy go wspomoga finansowo to marzenia o spelnianiu mlodzienczych ambicji musi odlozyc do czasu, az sytuacja finansowa mu na to pozwoli.
Chyba, ze ktos w imie swoich marzen bedzie wiecznie zarabiac te 2 tys, mieszkac z rodzicami cale zycie i nie zalozy rodziny, co kto lubi.
Częściowo się zgadzam, ale nikt nie powiedział, że spełniając swoje ambicje i marzenia masz wiecznie zarabiać 2tyś zł. Co prawda zależy też jakie są te marzenia i zainteresowania, ale mimo wszystko ciężka praca w fachu, który Cię naprawdę kręci będzie o niebo lepsza i bardziej satysfakcjonująca, niż taka, którą rzygasz i masz jej szczerze dość. Jak nie ma wyjścia, to jasne, trzeba się jakoś utrzymać, ale jednak warto poświęcić trochę energii na spełnianie tych ambicji. Jednak wiadomo, na początku nie jest łatwo i większość ludzi woli pójść na łatwiznę niż popracować w imię swych "ideałów" i rezygnują całkowicie z tego, co kochają. Po jakimś czasie to się odbija czkawką, praktycznie zawsze. Chyba, że komuś naprawdę wszystko jedno.

@up: Doskonale o tym wiem. Też mam w swojej rodzinie dwóch lekarzy i wiem, że to jest przesadzone. Podałem jedynie przykład. Zresztą, takie pojęcie jak "zarabiać dużo pieniędzy" jest względne. Miałem na myśli lekarza, który żyje na przyzwoitym poziomie. Nie musi zarabiać kroci. Mimo wszystko, większość ludzi z tego fachu żyje całkiem nieźle (w sensie materialnym) i ciężko się z tym nie zgodzić.
Mojżesz jest offline   Odpowiedz z Cytatem