Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
Masteriesy są w porządku, runy mam nieco inne (niebieskie cooldown reduction per lvl, kwintesencje hp per lvl). Niebieskie flat też nie byłyby złe, ale ja zawsze nastawiam się na late game, gdzie Vładzio już tak nie błyszczy, bo nawet z dużą ilością HP jest zbyt squishy.
Jeśli Ci pozwolą (a w 90% przypadków tak będzie), bierzesz mid lub solo lane, jeśli masz kogoś, kto siedzi w dżungli. Przy czym solo lane może okazać się złym pomysłem, jeżeli trafisz na dwóch przeciwników i będą wiedzieć co należy robić (nie bić auto attackiem minionów, przez co aby expić będziesz musiał oddalić się od swojej wieży, a gdy to zrobisz od razu focus na Tobie). Vlad z dużymi cooldownami na niskich poziomach ma bardzo trudno - ok, przeżyłeś używając W, ale na 20 sekund musisz podwójnie uważać na dupsko, a w tym czasie ominie Cię cała jedna fala expa z minionów.
No właśnie, skille. Priorytetem jest wymaksowanie Q. Na 2 poziomie koniecznie brać W, aby móc ominąć stuna Tarica/Siona, czy inne niebezpiecznie rzeczy, ewentualnie szybko się oddalić ignorując kolizję z minionami po drodze. Czasami może też się okazać użyteczne do uniemożliwienia ucieczki wrogowi, ale ostrożnie z tym, bo wiele osób widząc, że użyłeś W, zamiast uciekać zacznie Cię bić, wiedząc, że tym razem nie masz jak się uratować. Na 4 zazwyczaj biorę E, a od 8 to już sytuacyjnie - maksowanie W zmniejsza cooldowny (większe survivality), maksowanie E znacznie zwiększa damage (odczuwalne szczególnie na niskich poziomach).
Jeśli masz jednego lub dwóch nieogarniętych przeciwników na lanie, to spamujesz E w miniony tak aby zadawać jak najwięcej last hitów, a stracone życie uzupełniasz spamowaniem Q (preferując użycie na przeciwniku niż na minionie, o ile to możliwe).
Mój core build to Doran's Shield, Sorcerer's Shoes, Zhonya Ring, Void Staff (jeśli mają duży m-res lub Banshee's Veil), Rylai's Crystal Scepter. Potem to przeróżnie - albo coś do zwiększenia własnej przeżywalności, albo Lich Bane (bardziej przydaje się do szybkiego niszczenia budynków niż w walkach, bo nie ma zbyt wiele okazji do auto atakowania) lub stackowanie Rylai na pałę (każdy to chyba 100 AP i 600 hp z pasywem Vładka).
Jeśli chodzi o walki w late game, to grając premade z kumplami zazwyczaj wpadam kilka sekund po rozpoczęciu walki (gdy już najcięższe CC skille zostaną zużyte), najlepiej aktywując przy tym ghost, puszczam ulti na jak największą liczbę wrogów i spowalniam ich wszystkich poprzez W. Sojusznicy wiedzą, że to jest moment na masowy AoE damage (ulti Galio, Twitch plujący przez wszystkich na wylot, nuke od Ryze/Annie, cokolwiek w tych klimatach) - wróg ma wtedy ograniczoną mobilność, a ulti Vładzia skutecznie zwiększa siłę ataku pozostałych. Minusy takiej akcji? Użycie W na początku zje 20% życia, co może być równe nawet ponad 1k hp, przy przeciągających się walkach. No i prawdopodobnie jeśli wrogom uda się to przeżyć to cały focus zazwyczaj skupia się wtedy na Vładku.
Nie mając do dyspozycji kumpli, nie jest tak przyjemnie, bo może się okazać, że potencjał ulti zostanie zmarnowany, bo wszyscy postanowią nagle bić tanka... w takich sytuacjach staram się atakować od tyłu wrogich squishy, ale wtedy również należy się liczyć z focusem, i tylko od teamu zależy jak to wszystko się skończy. Kluczem w obydwu zagraniach jest Zhonya Ring - opanować mądre używanie, modlić się aby wróg nie rzucał silence'ami akurat w Ciebie i zazwyczaj będzie dobrze.
Ostatnio edytowany przez Rothes - 03-11-2010 o 09:21.
|