Gram w tibie od badajże wersji 7.4. Pamiętam, że mi osobiście najlepiej się grało w tą grę do wersji 7.6(kiedy wprowadzono różdżki, kupowanie runek w sklepie(kiedyś 11 druidem mogłeś zarobić kasę na exp na UH'ach(tak kiedyś wystarczyło mieć aż niski lvl, aby robić UHy i SD, które każdy chętnie i szybko kupował)), soule, runki pod hotami(zbyt wielkie ułatwienie, upodobnienie do bota) i nie pamiętam co jeszcze. Jedynym dobrym posunięciem było w tym upie(na 7.6) to, że można się "ropać" po zaśmieconym rope place'm). Pamiętam te czasy, kiedy byłem jakimś wielkim noobem, który bał się przejść z thais do veno lub kazo, nie wiedział co ma robić(nawet nie wiedziałem jak wyjść z rooka-zrobiłem to dopiero na 11 lvl'u, gdy jakiś typek mi pomógł, a teraz każdy miałby mnie w du**e

(zauważyłem także, że teraz jak wychodzisz z rooka, to dostajesz eq na start..., a kiedyś musiałeś oszczędzać kasę na rooku, na 8 lvl'u sprzedawać chain armor, carlin sword, itp. na rooku, aby mieć kasę na normalne eq na mainie i do tego ten bank..., jeszcze dp na rooka wprowadźcie...)), nie wiedziałem gdzie mam expić, co to train także nie wiedziałem, ale wiem tyle, że wtedy nie było botów(może tylko 1%(raczej mniej niż 1%) graczy używało bota). Wiem, że mam niski lvl, ale po upie na tibie 7.6 przestałem grać na jakiś czas(do tibi 7.9 bodajże, gdy znudził mi się wow, metin, itp.(uświadomiłem sobie, że tibia ma w sobie to coś, czego nie jestem w stanie wytłumaczyć, co mnie do niej przyciągało). Ale niestety z kolejnymi upami zacząłem zauważać, że tibia zbliża się do tego nudnego wowa, metina, itp. Po prostu tibia od upa na tibie 7.6 zaczęła drastycznie tracić graczy z powodu tych zmian.
Co do klienta we flashu, to uważam, że jest to dobry pomysł(mimo, że pamiętam ten klimat, który upadł już dawno temu), ponieważ i tak skoro runki już są pod hotami, to wygodniej będzie mieć np SD pod "2", exurę pod "Q"(zawsze pomaga na parala(przynajmniej kiedyś, nie wiem jak jest teraz), zamiast gdzieś np. pod "F6", albo jeszcze dalszym hotem. Skoro tibia już dawno utraciła swój klimat, to przynajmniej przyciągnie graczy tym klientem graczy, (będzie więcej osób, z którymi chodzi się na hunty, kupuje/sella od nich/dla nich itemy),ale niestety będzie tyle samo botów(albo i więcej niż teraz(na pewno ponad 50% graczy to boty), bo zostawiają starego klienta, na którym niektórzy wiedzą jak zaktualizować bota... Może i przez jakiś czas nie będzie botów na nowym kliencie(chodzi mi o flasha), ale zanim usuną starego klienta, to już znajdzie się osoba, która będzie umiała zrobić bota pod flasha...
Tyle ode mnie. Zapewne nikt się ze mną nie zgadza, ale wyrazić swoją opinię na ten temat i tak mogę.;]