Akurat polityka to jedyna dziedzina gdzie parytet może mieć jakikolwiek sens. Chodzi o to, że kobiety były odpychane od władzy od milionów lat, i to jest droga, aby one też zobaczyły, że mogą rządzić (i żeby faceci je dopuścili a nie potraktowali pogardliwym uśmieszkiem). A porównania z górnictwem są trochę nietrafione.
Bądź co bądź, jestem bardzo przeciwny temu pomysłowi i szczerze zaskoczony, że konstytucja tego nie zabrania, bo dla mnie to lekko podchodzi pod coś jakby rasizm, nie wiem jak to nazwać, względem mężczyzn. Ten przepis to nic innego jak (nie pamiętam ile dokładnie % kobiet ma być w klubie, załóżmy ze 35%): - 'facetów w partii może być góra 65%'. Chyba że to działa także w drugą stronę, że nie może istnieć partia stworzona z samych kobiet, wtedy nawet może być już tak na siłę, są gorsze problemy. Zresztą jakiś poseł dobrze to podsumował. Teraz po prostu do list wyborczych zostaną dopisane żony polityków tylko po to, żeby spełnić ustawę i nic ponadto.
-----
A co do Korei Płn i Płd. Żadna wojna nie ma szans zaistnieć na dzień dzisiejszy, chyba ze nowemu przywódcy państwa Płn całkowicie odbije, i tu nie porównywać do Hitlera czy Stalina, bo oni nie byli szaleńcami, a on musiałby stracić rozum. Dlaczego? Bo Chiny, dzięki którym Korea Płn w ogóle żyje, inaczej to by tam wszyscy pozdychali, ich wspierają bo chcą mieć państwo buforowe przed amerykanami, demokracją, itd itp. Co do Korei Płd, to też do ataku raczej nie dojdzie, bo po pierwsze, to państwo sobie prosperuje, taka wojna by im zrujnowała gospodarkę, ludzie chyba tam nie palą się nie wiadomo jak do walki, oraz, co chyba najważniejsze, USA na to nie pozwoli bo im to całkowicie nie na rękę. Po pierwsze oczywiście również ich gospodarka się pogorszy (Chin zresztą też.. a więc też chyba i całego świata) i do tego stracą swój przyczółek wojskowy w tamtym regionie świata. Oprócz Korei Płd, nie mają nigdzie baz wojskowych, a tak mogą mieć względną 'kontrolę' nad pobliskimi krajami. Gdyby Korea Płn zniknęła, wojska Ameryki raczej też, bo nie były by już potrzebne, a już na pewno nie byłyby tak liczne, na co USA nie pozwoli nigdy.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Cacuss - 11-12-2010 o 00:02.
|