Zobacz pojedynczy post
stary 13-12-2010, 05:01   #19714
Toffina
Użytkownik forum
 
Toffina's Avatar
 
Data dołączenia: 12 10 2010
Lokacja: Ruda Śląska
Wiek: 35

Posty: 5
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Nydks
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Ride
Świat: Aurea
Poziom: 184
Skille: 106/80
Poziom mag.: 25
Domyślny Przepis na jajeczncie.

Składniki na Jajecznicę dla 2-3 osób.
6-8 jaj
pęto tłustawej kiełbasy plus boczek (nie ma boczku pod ręką może być sama kiełbasa)
1 średnia cebula
1 duży lub dwa mniejsze pomidory
ew. ząbek czosnku
szczypiorek
sól, pieprz, ostra i słodka papryka
tłuszcz do smażenia (oliwa będzie chyba najlepsza)






Przepis:
Zanim weźmiemy się do smażenia jajecznicy dobrze sobie pokroić kiełbasę i ewentualny boczek, cebulę, pomidory i szczypior.

Kiełbasę i boczek (jeśli używamy) kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Ja lubię dobrze wysmażoną kiełbasę więc ogień daję spory i co jakiś czas mieszając czekam aż się ładnie wysmaży. Gdy kiełbasa i boczek będą już prawie OK, czyli takie jakie lubimy, dorzucamy pokrojoną w kostkę lub cienkie piórka cebulę. Gdy ta ostatnia się zezłoci, dodajemy jajka i bełtamy. Gdy jajka się lekko zetną, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Lubię jajecznicę z pomidorami jędrnymi i lekko ciepłymi więc wrzucam je tak na minutę, dwie przed końcem smażenia. Całość doprawiamy solą, pieprzem i paprykami a na koniec, już po zdjęciu z ognia intensywnie posypujemy szczypiorem. Smacznego.

Jajecznicę po wiejsku (lub chłopsku - jak kto woli) możemy jeść z pajdą chleba wprost z patelni lub, w wersji bardziej eleganckiej, nakładać na talerze ze stojącej na środku stołu patelni.



SMACZNEGO. WPIEERRRRRDAAAAAAALAJ !
Toffina jest offline   Odpowiedz z Cytatem