Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cacuss
Najbanalniejszy problem - do rozmowy z innymi krajami, koordynowanie handlu, gospodarki itd. Myślisz, że jakiekolwiek państwo może istnieć bez władz i polityki? To Cię zadziwię - NIE! Żadne tak nie istniało i żadne nie będzie tak istnieć, bo pogrąży się w wojnach domowych, zostanie unicestwione przez inne państwo, nie mówiąc już o problemach dotyczących gospodarki, która załamie się na widok pierwszego lepszego problemu.
|
Co jak co, ale gospodarka i handel to ostatnie sprawy do ktorych sa potrzebni politycy. Im mniej kontroli i ograniczen w gospodarce tym lepiej i juz dawno to udowodniono
Cytuj:
A jeszcze inna perspektywa. Jak bardzo rząd PiS gdy był u władzy interesował się gospodarką? Czy może myślał tylko o tym, że wszędzie są układy i ogólnie należy stworzyć państwo 'totalitarnopodobne'?
|
Tu byla przewaga rzadu Pis - nie ingerowal w gospodarke tam mocno jak PO.
Mniej ingerencji - lepszy rozwoj.
Cytuj:
Bo ja Ci powiem, to że teraz mniej zarabiasz to nie wina PO, tylko wina PiS, że przy świetnym wzroście gospodarczym nic nie robił tylko się przechwalał. Marna prywatyzacja, zero działań, i teraz masz problemy ze stocznią, kopalnie przynoszą straty, a ty cierpisz.
|
Hahahahha
To PO obiecywalo 3x15%, ulatwienie zycia przedsiebiorcom i "tanie panstwo"
Jak sie okazalo to tanie panstwo to zatrudnienie przez Donka 100.000 nowych urzednikow w ciagu 3 lat, a zamiast podatku liniowego 3x15 mamy podwyzke VAT
Cytuj:
...Oczywiście jest też kryzys.. Ale powiedz mi, czy rzeczywiście brak reform programu emerytalnego gdy był na to czas jest świetnym rozwiązaniem? Cudownie się czujesz, że za parędziesiąt lat nic nie dostaniesz od państwa?
|
Poprawka - nie od panstwa. Pieniadze na ZUS to sa pieniadze tego, ktory cale zycie placil skladki a nie prezent od panstwa.
Emeryture kazdy powinien zapewnic sobie sam. Nawet odkladajac te pianiadze do skarpety zamiast na ZUS wyjdzie sie na starosc stokroc lepiej
Cytuj:
Przytaczanie Ameryki z XIX w. jest, żeby nie używać mocnych słów, po prostu błędne. Po pierwsze, jak państwo które dopiero co powstało miało słabo się rozwijać? Jak miało się pogrążać w kryzysie w czasie odnajdywania złota, braku wojen i przeciwników? Upraw przypraw, kawy, itd. która się sprzedawała za granicą? Przy wysokim niewolnictwie, oraz ciągłych imigrantach?
|
No bo przeciez to, ze kraina dzikich plemion w ciagu ~200 lat dogonila gospodarczo Europe jest jak najbardziej normalne
Cytuj:
I mógłbyś mi powiedzieć kim był Abraham Lincoln? Bo wg Ciebie on siedział cicho w swoim pokoju i nic nie robił? No a już na pewno nie przewodził ludźmi w czasie wojny secesyjnej bo nie miał nic do powiedzenia!
|
Byl o tyle lepszy od obecnych politykow, ze nie zajmowal sie wymyslaniem coraz to nowych podatkow, podwyzszaniem starych i utrudnianiem prowadzenia dzialalnosci gospodarczej.
Cytuj:
Amerykanie sami się zebrali i wysłali na front II WŚ? Dzięki czemu nie jesteś Niemcem, a trochę Żydów jeszcze żyje? Bo przecież to była dobra decyzja więc politycy musieli wtedy leniuchować na kanapie.
|
Kpisz sobie, dopoki Japonia nie zaatakowala USA w 1941 to Ameryka miala w dupie to, ze III Rzesza przujmuje powoli kontrole nad cala Europa.
Cytuj:
O.. i jeszcze mi się przypomniało czytając swój post - Dzięki Bogu, że nikt nam nie pomógł gdy Niemcy nas zaatakowali! Co to by się działo gdyby politycy z innych krajów porządnie ruszyli palcem w stronę Niemiec. Koniec świata chyba.
|
Racja, sojusznicy pomogli nam bardzo. Zrzucali ulotki.
Cytuj:
A co do drugiej części twojej wypowiedzi - Nie zbliża się, śpij spokojnie. I nie strasz tymi 55%, obiecuje Ci że gdy będzie 56% z głodu nie umrzesz (a na dowód moich słów popatrz sobie na zadłużenie innych krajów).
|
No pewnie, dopoki nie umieramy z glodu jest cudownie, niech zyje Tusk i PO.
PS. Nie wiem jak wywnioskowales, ze jestem Pisowcem. Nie jestem.
@Quezacoatl
Twierdzisz, ze twor bezpanstwowy nie moglby posiadac armii?