Zobacz pojedynczy post
stary 16-12-2010, 02:03   #718
Cacuss
Użytkownik Forum

Cacuss's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Wpisy bloga: 6

Domyślny

Co do koordynowania handlu. Kto tutaj uważa, że gdyby nie Unia to istnieli by producenci odzieży poza Chinami? (pomijając najwyższą półkę, 100tys zl za koszule). Bo dla waszej wiadomości Europa ogranicza import niektórych rzeczy z Chin, aby firmy ze Starego Kontynentu mogły je produkować. A wytwarzania przedmiotu we własnym kraju daje prace jego obywatelom, dzięki czemu co 10 Kowalski dzisiaj ma co włożyć do garnka. Do tego ocena jakości, dzięki czemu wiem, że nie kupie dziecku smoczka z materiałem rakotwórczym. Do tego przeciwstawianie się monopolistom co jest z korzyścią dla konsumenta. Poza tym, handel gazem i budowa rurociągów. Przykładowo Niemcy-Rosja, jest niemożliwe, aby bez polityków udała się budowa rur oraz ustalenie i przestrzeganie warunków umowy. Do tego możliwość zgłaszania protestów jak to Polska zrobiła z tym nowym właśnie gazociągiem, niestety bez skutku. I myślę, że jakby się zastanowić to jeszcze by się coś wynalazło.

@Spider Na prawdę uważasz, że szybki wzrost gospodarczy za rządów PiS to zasługa tejże partii? A.. Dzięki, że nie interweniowała i nie uratowała stoczni dzięki czemu setki pracowników nie ma za co żyć. łuhu!
Skąd masz dane o 100tys nowych dodatkowych urzędnikach? I czemu nie napisałeś jak już tak prześwietlasz partie PO o ich pomyśle, aby zamrozić pieniądze dla partii?

Ekhm. Dziwisz się, że nie masz obniżki podatku w Polsce jak wszystkie kraje na świecie tną budżety, niektóre bankrutują. O, tutaj świetny przykład. Politycy Grecji nic nie robili oprócz opieprzania się i wpisywania złych cyferek w raportach, politycy w Europie też nic nie robili z tymi złymi raportami - twoja utopia, nie przeszkadzali. Powiedz mi, jak teraz cudownie się żyje w Grecji szarym obywatelom?

Z tym państwem-ZUS'em to już tak napisałem, naciągnę może trochę wyrażenie, synonimicznie, nie ma co się czepiać, nie wgłębiałem się w ten temat, a każdy chyba zrozumiał co miałem na myśli. Także nie musisz od razu łapać za słówka.

Napisałeś o Ameryce a potem gadasz głupoty. Dzikusi to byli Indianie. Oni USA nie założyli. Stany zostały stworzone przez mieszkańców koloni, czyli bądź co bądź Europejczyków, a więc mieli poziom kultury, wykształcenia, technologi ten sam jak wszędzie indziej. A do tego lubili w tamtym okresie ciężko pracować i dużo oszczędzać - hasła protestanckie rządzą!

Lincoln nie wymyślał podatków bo się wojną zajmował, poza tym nie rozmawiamy tu kto jest dobry a kto nie, tylko czy politycy są przydatni dla państwa. On był politykiem i był przydatny.

Kpie czy nie kpie z włączenia się Ameryki do wojny. Chciałem tylko zauważyć, że była to decyzja polityków i decyzja dobra dla całej ludzkości jak i dla samej Ameryki.

Co do pomocy dla Polski przez sąsiadów to był to tekst oczywiście sarkastyczny.

Po pierwszej wypowiedzi nie wnioskowałem, że jesteś PiSowcem i nie wiem czemu ty wywnioskowałeś, że ja tak wywnioskowałem. Wykorzystanie tej partii jako przykład na nic nie wskazywało, po prostu bardzo mi pasowali akurat na potwierdzenie moich słów.
Za to teraz bym stawiał, że jesteś PiSowcem ;p

-----

Co do wynajmowania armii, to ja byłbym raczej sceptycznie nastawiony, bo wątpię, aby ta firma nie zaczęła po krótkim czasie wykorzystywać swojej siły. Dzięki organizacji państwa mamy ten problem jednak ograniczony.

---

P.S. Tak chciałem jeszcze wtrącić dla jasności, że król, dyktator, przywódca grupy to polityk