Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
W PRLu straszyli Amerykanami zrzucajacymi stonke na Polske, teraz strasza Chinczykami ktorzy chca wytruc Polakow i reszte Europy ich produktami.
|
Nikt Cię nie straszy jak w PRLu, tylko masz badania niezależnych naukowców robione, jeśli im nie wierzysz to sam sobie zbadaj te zabawki, obiecuje, że dojdziesz do tego samego. A jeszcze lepiej to wpychaj swojemu dzieciakowi taki smoczek do buzi bo przecież oni tylko straszą. Stonki z Ameryki nikt nie widział, a porównanie trochę jakby nie na tych samych płaszczyznach.
Cytuj:
Szybki wzrost to zasluga tego, ze Pis w gospodarke nie ingerowal tak mocno jak Po. Swiadomie lub nieswiadomie ale to byla ich zaleta.
O sztucznym utrzymywaniu przy zyciu niezyskownych zakladow nie ma co pisac, przeciez to ekonomiczny sabotaz.
|
Aha, dzięki za oświecenie. Bo ja cały czas wierzyłem ekonomistą którzy mówili że trzeba robić reformy póki jest dobry czas. Dobrze, że PiS posłuchało Ciebie bo bym zdechł z głodu pod mostem pewnie teraz.
No ale przecież lepiej było nie sprzedawać nierentownych rzeczy, bo wtedy politycy musieli by podjąć działanie. A z zasady przecież źle by zrobili wtedy, bo to politycy!
Cytuj:
O tych 100tys trabil caly internet i nic dziwnego, bo przeciez PO obiecala tanie panstwo, a zrobili odwrotnie. Obiecali znoszenie opodatkowania i ograniczen, a wymyslaja coraz to nowe ograniczenia, podatki i podwyzszaja stare obciazenia.
A zabranie finansowania publicznego partiom - dobry pomysl. Ale to jest kropla w morzu szkodliwych dzialan PO.
|
Liczyłem trochę na jakiś odnośnik potwierdzający twoje słowa, bo ja myślałem, że trochę uszczuplili niepotrzebne urzędy, za to urzędników do spraw unii i dotacji przybyło co zresztą poprawiło wydawanie pieniędzy. No ale te słowa są trochę oparte na takich zlepkach które słyszałem także nie uważajcie tego za prawdę stanowioną. Chętnie bym przeczytał gruntowny artykuł jeśli ktoś odnalazł.
Czy ty nie jesteś przypadkiem subiektywnie-negatywnie nastawiony do partii PO?
Cytuj:
Przeciez Grecja to kraj o wiele bardziej socjalistyczny od Polski, politycy dawali irracjonalne przywileje swoim obywatelom za cudze pieniadze to teraz maja zalamanie.
Na wolnym rynku takie cos nie bylo by mozliwe.
A walczyc z kryzysem nalezy drastycznie obnizajac podatki, a nie podwyzszajac. Oczywiscie jednoczesnie znoszac proporcjonalnie przywileje socjalne
|
A to oni tam wolnego rynku w Grecji nie mają?
Cytuj:
Ale dobrobytu nie tworza politycy, a ciezka praca. Kulture tworza ludzie sztuki i kultury, a nauke rozwijaja naukowcy, a nie politycy.
|
A czy ja zaprzeczam, że naukowcy tworzą technologię? I jaki to ma związek z moimi słowami? Może bezpośrednio politycy nie tworzą dobrobytu, jeśli rozpatrywać dobrobyt jako produkcje chleba, ale to oni pomagają nie upaść rolnikom, piekarzom, sztuce, wytyczają pieniądze, dzięki którym kultura istnieje, itd. Oni jakby zarządzają wszystkim, widziałeś kiedyś firmę bez dyrektora? Bez nich to by nie działało tak sprawnie jak działa. Ciężko pracują Chińczycy w fabrykach i rzeczywiście dobrobyt ich zalewa.
Tak w ogóle to mam wrażenie rozmawiając z tobą, że powiedzenie o Kazimierzu Wielkim, iż zastał Polskę drewnianą a zostawił murowaną, rozumiesz jakoby on osobiście te wszystkie cegły poustawiał w kraju.
Cytuj:
Ograniczony, chyba zartujesz? Przeciez niemal kazdy przewrot w panstwie odbywa sie za aktywnym lub biernym przyzwoleniem armii.
|
Nie. Nie żartuje.
III RP też powstała za przyzwoleniem armii? Powiedz to zastrzelonym górnikom.
Zresztą przewrót zdarzający się raz na sto lat a życie codzienne to dwie różne sprawy.
Czy ty na prawdę uważasz, że jak się pozostawi gospodarkę, ludzi i wszystko co istnieje samemu sobie to będzie najlepiej? Bo wg mnie instytucje i różne mechanizmy powstały, bo właśnie taki 'samopas' nie był idealny.
Cytuj:
Ja tak uwazam. Gdyby nie unia politycy mogliby ustanowic prawo ktore pozwoliloby firmom produkujacym odziez zatrudniac setki ludzi do pracy 15 godz dziennie za 2 euro miesiecznie. Wtedy mialbys Chiny w domu, i ceny tez jak z Chin. Jedyne pytanie to: Czy to byloby lepsze dla obywateli?
|
PRL był poniekąd takimi Chinami i jakoś ludzie na to nie pozwolili.