Cytuj:
Jak można powiedzieć o kimś, że jest prostakiem lub wieśniakiem, bo pierwszy jako strona wygrana napisze GG? <facepalm>
|
Nie mówie o takiej sytuacji, że nie napiszesz pierwszy, tylko rzucanie tekstami typu "bg" czy "noob game/noob team". Nie przeginajmy
Cytuj:
tak, jestem pewien, że jakże trudny i w ogóle skomplikowany skrót GOOD GAME na pewno wziął się ze starcrafta, chociaż nigdy w niego nie grałem, a od początków mojej historii z grami online był używany chociażby w cs, cod i innych takich.
|
Aż ocieka sarkazmem, szkoda tylko, że wasza świętozajebistość nie wzięła pod uwagę kilku rzeczy:
1. Starcraft z tych gier, które wypisałeś jest najstarszy
2. Starcraft był pierwszą grą, która rozwinęła się na profesjonalny poziom - e-sportu. To tam jako pierwsze powstały właśnie takie zwroty jak gg, ponieważ w tym kraju to nie była tylko gra - ale kultura, a dla niektórych nawet praca. A to wymagało wprowadzenia pewnych zasad dobrego zachowania. I tak jak na CSie krzyczeli o fartach i headach z dupy, SC było na etapie turniejów, sponsorowanych przez korporacje, z relacjami puszczanymi w telewizji.
Cytuj:
QQ nie pochodzi przypadkiem z Warcrafta, gdzie skrót klawiszowy alt albo ctrl + q wyłączało grę?
|
Nie wiem jak z W1 i W2, ale właśnie wzięło się od tego ctrl + q + q używanego w starcrafcie na necie z wiadomych powodów. I tak oznaczało nie mniej nie więcej ragequit. Dzisiaj jednak używa się tego zwrotu jako narzekanie/płakanie. Najczęściej w stylu "xxx is OP"
Cytuj:
Lol, nie zauważyłem twojego posta : [ Powiem tylko, że zgadzam się z tobą (bo to co napisałeś wspiera chyba moją opinie? : D) i dodam, że niejednokrotnie widziałem zwrot gg na początku gry jako zamiennik gl (mający oznaczać ni mniej ni więcej życzenie "dobrej gry"). I tak jak mówiłem, nawet będąc wściekłym na teammates czy nawet na przeciwników za kończenie wygranej gry przez pół godziny, można zdobyć się na te 2 litery, one nic nie kosztują.
|
Dokładnie. Wprawdzie na początku poprawnym jest GL & HF, ale no cóż... niektórzy nie wiedzą dokładnie co piszą. Coś jak blondynki i trudne słówka

Tak czy siak lepsze napisanie czegoś takiego z błędem (ale domyślają się ludzie o co chodzi), niż zachowywanie się jak rypka
Cytuj:
Wszystko to sprowadza się do tego, że dla mnie jeżeli gra nie jest fair, czyli ktoś ma wbrew przyjętym zasadom znacznie łatwiej wygrać - np 4v5 w LoLu, 2v3 w SC, to dla mnie gra jaka by nie była, nigdy nie będzie dobra, bo krzywdziła jedną stronę stawiając ją na ogól na z góry przegranej pozycji. Pisząc w tej sytuacji GG, cokolwiek bym nie miał na myśli, trochę sobie wtedy kpie z przeciwnika/swojego teamu. No ale niektórzy sądzą inaczej, to już ten temat lepiej pozostawię, bo raczej się wyczerpał i ziewy mi się robią, czytając coraz to nowe fakty na temat mojej osoby.
|
Jeśli na dworze zamieć, pada i w ogóle strasznie, albo jeśli sąsiadowi umarła matka, też nie powiesz mu dzień dobry? Ponieważ wiesz, że on nie jest dobry?
Taka sama sytuacja.
Dobra, troche wam temat odciągam, można skończyć

<tak wiem, wpadł zrobił burdel i mówi że kończymy xD>
Na pocieszenie -

I pamiętajcie!