Cytuj:
Eerion, you moron. Kto to widział wrzucać jpg'a mającego prawie 5MB, tylko po to, żeby się słodyczami pochwalić?!
|
Cały M&A thread to widział
Cytuj:
Jeszcze dokładnie nie zaplanowaliśmy w jakie rejony się udamy i na jak długo (2 lub 3 tygodnie), ale zapewne będzie to Tokyo i okolice lub właśnie Osaka (ze względu na trwający w lipcu Gion Matsuri w Kyoto) a jak się uda to na żywioł i może oba miejsca (wykupić wcześniej JR Pass - ciut to drogie jednak jest)
|
Jeśli nie masz zamiaru jeździć po całej Japonii to JR pass wam się nie opłaca.
Przejazd Tokyo-Osaka to 6 tysięcy Yenów nocnym busem.
Cytuj:
To jak jest z tym porozumiewaniem się z Japończykami? Z for i postów (rok 2008) wynikało, że mało kto tam rozumie angielski. Więc musiałbym zrealizować inny plan wcześniej - nauka języka japońskiego
|
Bardzo mało kto rozumie angielski. Ale znając podstawowe 150-300 słów załatwisz wszystko co potrzeba jako turysta. Oglądasz sporo anime, więc z połowę tej liczby może już kojarzysz.
Cytuj:
Jak wyglądają ceny hotelików, jedzenia w porównaniu do naszych standardów? Tu też pytanie do osób które były rok temu ile was wyniosła podróż (bez pamiątek )
|
Najtańsze hostele to 2500-3500 yenów za nocleg. Jedzenie... Najtańsze sycące posiłki to będzie 500-800 yenów. Jednak osobiście radzę przygotować się na pojedyncze wydatki rzędu 3000. Być w Japonii a nie spróbować shabu-shabu i paru innych przysmaków to bezsens. Lepiej odłożyć wycieczkę, a popróbować lokalnej kuchni.
Cena ogólna... trudno powiedzieć. Oczywiście obecnie problemem jest drogi yen, ale jakby spadł np. do 3.2 (tyle było jak jechałem na wycieczkę rok temu), to podejrzewam że zamknąłbyś się z 4000-5000 złotych bez biletu. Nie szczędząc przeokrutnie ani nie szalejąc. z JR passem.
Tylko moja rada. Jeśli masz zamiar ostro zwiedzać (a tak raczej będzie) to bardziej polecałbym ci zamiast hosteli tańsze hotele. Cena skacze wtedy do 6-8 tysięcy yenów za nocleg. Jest to sporo jeśli liczyć na nasze, ale ma jeden olbrzymi bonus - wygodę. W tak wymagającej wycieczce - na której może cie jeszcze uderzyć Jet-lag odpowiedni wypoczynek jest ważny. A w najtańszych hostelach z tym jest problem.
JR pass, hotele to cena byłaby 5000, nie więcej myślę (chyba, że naprawdę zaszalejecie z jedzeniem).
A na pałe to myśle, że w 2500 złotych byście się wyrobili (hostele, gyuudon, 1-2 miasta, głównie z buta).
Oczywiście nie licząc przelotu.