Podstawówka i Gimnazjum mają, w swoich założeniach, dać absolwentowi wykształcenie podstawowe, czyli podstawy wszystkiego co jest abyś wiedział co i jak...
Potem sobie grymaś czy chcesz tylko zdobyć jakiś(interesujący cię lub nie) zawód i iść do zawodówki, czy może wybierzesz się do technikum bo wsiąkły w ciebie przeświadczenia że to lepsze od liceum(hahaha...) bo masz zawód-technik czegoś tam, a może wybierzesz się do liceum gdzie czeka cię podobny sposób nauczania wszystkiego + jakieś przedmioty co wybierzesz w wersji rozszerzonej...
Cytuj:
Po co mam pie*dolić jakąś biologię przez 9 lat (6 lat podstawówki i 3 gimnazjum) skoro i tak nie nauczę się wszystkich roślin na pamięć?
|
Nie wiem czy najzdolniejsi profesorowie-botanicy znają wszystkie znane ludzkości gatunki roślin...
Cytuj:
Jeśli ja chcę być lekarzem[...]
Jeśli chcę być prawnikiem[...]
|
Raczej mało który dzieciak z podstawówki czy gimnazjum wie że w przyszłości chce być jakimś tam panem specjalistą...
Poza tym wszystkim to bez przesady... Ani podstawówka, ani gimnazjum nie są jakieś strasznie przewalone materiałem i trudne.
Napisanie zadania na geografię o ilości ton jakiś surowców wydobywanych to kwestii najwyżej 5minut i sprawa nawet nie warta zapamiętania...