Dla mnie osobiście podoba się system szkolnictwa w Belgii.
Po Podstawówce idzie się do połączonego Gimnazjum z Liceum/zawodówka/technikum.
I tam co jakiś czas (co rok czy dwa) idzie się bardziej w konkretna specjalizacje (co za tym idzie odrzucenie pewnych przedmiotów lub dodanie nowych itp.)
np. Dzieciak po podstawówce idzie do takiej szkoły i ma wybór :
Liceum
Technikum
Zawodówka
1-2 rok jest dość ogólny natomiast w 3 klasie wybierałeś sobie zawód (w przypadku zawodówki) następnie na którymś roku (chyba 5) miałeś specjalizacje a gdy ukończysz 6 klasę mogłeś albo iść do pracy albo doedukować się robiąc 7 rok.
Myślę ze taki system byłby dobry, i u nas. W większości przypadków po podstawówce już widać kto nadaje się do pracy fizycznej a kto do umysłowej. A Zawód itp. to wybierało się z czasem...
Pamiętam ze bylem 2 tygodnie na takim stażu w Belgijskiej Zawodowce , przydzielili mnie wtedy do 2 klasy a ze była to końcówka roku szkolnego to stawali tam chłopaki przed wyborem zawodu. I Każdego dnia odwiedzaliśmy inny zakład itp. i tam nauczyciel szczegółowo opowiadał o danym zawodzie , można było spróbować swoich sil w prostych zadaniach oraz był jakiś tam pokaz tego co się robi.
|
|