Zobacz pojedynczy post
stary 28-01-2011, 12:20   #1
Mojżesz
Użytkownik Forum

Mojżesz's Avatar

Data dołączenia: 29 01 2006

Stan: Niegrający
Świat: Astera
Domyślny Dyskusje Naukowe

Tematu podobnego na forum nie odnalazłem, zatem postanowiłem takowy założyć.

Szanowni użytkownicy forum Tibia.pl! Macie tutaj stosowne miejsce i okazję, by podyskutować o najnowszych osiągnięciach nauki, by rozwinąć swoje intelektualne skrzydła! Tak, wiem, że to forum nie jest najlepszym miejscem do prowadzenia dyskusji w takiej formie, ale co tam! Może znajdzie się kilku użytkowników chętnych do rozmowy.

Ogólnie rzecz biorąc, dyskutujemy o szeroko pojętej nauce. Interesujesz się medycyną, astronomią, fizyką kwantową, genetyką, historią, psychologią, itd? Napisz tutaj. Podaj link do ciekawego artykułu, zapodaj jakiś temat, nie wstydź się! Ale pamiętaj, użytkowniku, chcemy rozmawiać w języku i stylu w miarę przystępnym, dlatego prosiłbym raczej o dyskusję typowo popularnonaukową niż specjalistyczną.

Filozofię także zaliczam do grona nauk, także śmiało można o tym rozmawiać. Wszelkie nauki humanistyczne, czy teologiczne także.

Prosiłbym także, by merytorycznie wykraczać poza podstawę programową szkoły podstawowej, gimnazjum czy liceum.

Jako iż jestem założycielem tematu, muszę zapodać jakiś temat. Więc proponuję artykuł: http://odkrywcy.pl/kat,111412,title,...4sticaid=6bae2

Czy czarna dziura może wchłonąć Ziemię? Moim zdaniem, zakładając, że w ogóle taki obiekt w kosmosie istnieje (jednoznacznych dowodów na potwierdzenie ich istnienia nie ma), takie zdarzenie może i owszem jest możliwe, ale potrzeba do niego tak gigantycznej ilości czasu, że z logicznego punktu widzenia, nie ma czym się przejmować. To tak samo, jak według praw fizyki kwantowej książka leżąca na moim biurku może znaleźć się nagle, bez użycia żadnych sił z zewnątrz, w moim ogródku (nagłe skoki energii między kwantami). Jednak czas potrzebny do zaistnienia takiego zjawiska jest tak olbrzymi, że rozpatrywanie go w kategorii logiki staje się bezsensowne. Natomiast jakie czarne dziury mają funkcje w kosmosie? Moim zdaniem utrzymują swoistą równowagę w ruchu wirowym galaktyk. W centrum każdej galaktyki istnieć winna czarna dziura, taka jest jedna z teorii.
Mojżesz jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.