aktualnie w firmie zarówno ja jak i reszta programistów siedzimy na ubuntu 10.04 i każdy jest zadowolony. programiści php nie potrzebują wogóle windowsa, a skonfigurowanie apache, php i innych narzędzi do pracy (nginx, ide netbeans) jest banalnie proste, tak samo jak laczenie sie z repozytorium za posrednictwem vpn'a.
ja natomiast w tej firmie jestem dodatkowa odnoga,mianowicie przygotowujemy niskobudzetowa gre mmorpg - i pisze ja tez na lynxie (10.04), we free pascalu (ktory skompiluje binarke dzialajaca nawet na czajniku bezprzewodowym

) i nie mam problemu z tym ze "krzyzyk mam z lewej strony". gra w tym momencie juz dziala natywnie pod linuxa (kazdego z gnomem), kazda wersje windowsa, os/x czy palmos.
co wiecej, nie wyobrazam sobie przesiadki na windowsa a phpowcy nie wyobrazaja sobie tego 10x bardziej. w dodatku, 14 kompow na ktorych smigaja ubuntu i na czesci z nich openoffice'y itp - jest to spory wydatek przeniesienie tego wszystkiego na windowsy, a problemow byloby tyle samo ile na linuxach.
ogolnie linuxy sa godne uwagi dla uzytkownikow takich jak ^ powyzej, czyli osob ktore sluchaja muzyki, przegladaja neta, siedza na gg, odbieraja maile i czasami musza cos sypnac w jakims wordzie. nada sie tez dla drugiej skrajnosci, czyli wszelkich programistow, osob zajmujacych sie wlamami itp. nie nada sie tylko dla typowych "playerow" ktorzy w ciagu tygodnia zasysaja 3-4 gierki z torrentow i pykaja, to jest jedyna sfera w ktorej windows jest lepszy niz linux.
i tak nawiasem mowiac, zamiast ubuntu polecam mint-debiana, gorzej wyglada ale znacznie lepiej dziala