Zobacz pojedynczy post
stary 07-02-2011, 19:39   #18
Mojżesz
Użytkownik Forum

Mojżesz's Avatar

Data dołączenia: 29 01 2006

Stan: Niegrający
Świat: Astera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Zniszczę Ci to światełko w tunelu informując, że i tak czekają nas dwa scenariusze - zapadnięcie się wszechświata do punktu lub - bardziej prawdopodobne - ciągłe jego rozszerzanie powodujące rozrzedzenie energii. Niezależnie od tego, czy wpadniemy na czarną dziurę, czy nie, przyjdzie moment, gdy we wszechświecie będzie zbyt ciemno i zbyt zimno, żebyśmy mogli żyć ; )
Źle się wyraziłem. Nie chodzi mi o światełko w tunelu w znaczeniu nadziei, tylko o pewną wskazówkę. Zdaje sobie sprawę, że prawdopodobnie nastąpi cofnięcie się całego Wszechświata do wielkości matematycznego punktu, czyli powróci on do stanu sprzed Wielkiego Wybuchu, bądź właśnie będzie rozszerzał się tak długo, aż stanie się zimnym pustkowiem. Pytanie tylko, w jaki sposób miałoby dojść do tego pierwszego scenariusza. Akurat niestety będzie dane nam (współcześnie żyjącym) dowiedzieć się, co będzie za kilka/kilkanaście miliardów lat. A szkoda, bo dałbym wiele, żeby zobaczyć na własne oczy m.in kolizję Drogi Mlecznej z Andromedą.

Cytuj:
Pytanie, co to znaczy "rosnąć". Horyzont zdarzeń dziury pochłaniającej materię oczywiście rośnie, lecz pod horyzontem nie wiadomo, co się dzieje. Łatwo policzyć, że jeśli materia czarnej dziury nie jest skompresowana do punktu, a wypełnia całą przestrzeń pod horyzontem, mogłyby istnieć dziury... mniej gęste od wody, za to oczywiście ogromne ; )
Miałem na myśli rośnięcie, w sensie wchłaniania coraz większej ilości materii. A jako iż horyzont zdarzeń rośnie - coraz większe prawdopodobieństwo, że coś go przekroczy i "nakarmi" czarną dziurę.

Cytuj:
Astrofizyka ftw.
Racja!

Inną rzeczą związaną z czarnymi dziurami, która mnie zastanawia, jest fakt, że niektóre czarne dziury pozostają bardzo aktywne (kwazary), inne mniej, a niektóre prawdopodobnie w ogóle. Oglądałem jakiś czas temu film na amerykańskim discovery i naukowcy obserwujący te obiekty w centrach różnych galaktyk zauważyli, że niektóre czarne dziury po pewnym okresie aktywności przestają zasysać materię stając się praktycznie niewidocznymi. Nie mają pojęcia dlaczego tak jest.

W ogóle astrofizyka i fizyka kwantowa to bardzo wymagające i skomplikowane dziedziny, a aparat matematyczny jaki trzeba posiadać, by je w pełni rozumieć jest ponad możliwości zwykłego człowieka.
Mojżesz jest offline   Odpowiedz z Cytatem