Lol? Vamp scepter zachęca do auto atakowania, a to jest bezsens, pchanie linii = mały profit, utrzymywanie na środku lub z małą przewagą dla rywala = większy profit
Chcesz się utrzymać na linii, Dorans Shield. Ja nigdy nie mam problemu z utrzymywaniem się Ashe lub MF (rzadko gram tą drugą) na linii startując z D. Bladem. Zasięg AA i skilli pozwala na efektywne farmienie bez narażania się na większy harass. Jeżeli ktoś ma jeden cel - ciągły harass, to go olej, skup się na farmieniu, będziesz do przodu w CSie, a z ostrożną grą i tak nie zginiesz, poza tym, mając Ghosta i Flasha naprawdę trzeba się starać, żeby paść.
3 doranów nie kupuje się do utrzymywania się na linii, to po prostu dużo dmgu, sporo HP, lifesteal to mały ważny dodatek. To ogromny boost do early/mid, mając 3 dorany po 8 minutach jest się naprawdę bardzo silnym, szczególnie na filigranowych ranged carry.
Przecież przed podziałem Zhonii bardzo efektywnym buildem na Morgane były 4 dorans ringi, buty i Zhonya.
Vamp Scepter to słabiutki item na początek. Dorans Shield jest znacznie lepszy. Wystarczy, że ktoś cę odetnie od creepów i masz zero regenu z Vamp Sceptera, DS to stały regen. Ja jadę często na runach na HP regen per 5/per level, dużo dają z R. Pendantem albo D.Shieldem.