Zobacz pojedynczy post
stary 17-04-2011, 23:15   #9
ponczus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sphinx123 Pokaż post
Konkretnie temat mojej pracy to wizerunek WŁADCY, więc Sarumana i Denethora jak najbardziej można w niej zawrzeć xD Wiecie, może i zdołałbym ogarnąć ten Silmarillion, jednak ta praca maturalna nie ma być popisem wiedzy o Tolkienie, dlatego wolałbym skupić się na paru dość wyraźnie zarysowanych postaciach, do których można chociaż szczątkowo dopasować jakieś motywy literackie ;P

@eerion

Co do brania się za pracę na ostatnią chwilę - konspekt miałem już zrobiony dawno, jednak gdy polonistka go sprawdziła, stwierdziła, że temat jest niezrealizowany...
Wizerunek władcy? To po cha brałeś Elfy?

Aragorn, Denethor, Boromir, Saruman, Gandalf. I jedziesz.

Aragorn - piękny motyw wędrówki zarówno fizycznej jak i duchowej. Dodatkowo typowy rycerz bez skazy i zmazy, nudny jak jasna cholera, a no i dotykiem leczy (przynajmniej gmin tak twierdzi).

Denethor - oszalały namiestnik, archetyp bo ja wiem króla popiela? Pod władzą Saurona.

Boromir - postać tragiczna. Wmawiający sobie, że ratuje swój kraj a jednocześnie godzący się na to by popełnić najgorszą rzecz, zabić osobą pod swoją ochroną, tylko po to żeby dopiąć swego. W obliczu śmierci przechodzi "cudowną" przemianę w prawego i sprawiedliwego.

Saruman - mag z cyklu, chcieliśmy dobrze a wyszło jak zwykle.

Gandalf - tutaj masz chyba najciekawiej, bo możesz go porównać do Odyna i jego cierpienia w celu zyskania wiedzy i potęgi. Wizerunek dobrotliwego ojca, który jednak zawsze wie lepiej i kieruje swoimi dziećmi.

Pamiętaj także że do wizerunku władcy dochodzą atrybuty. Aragorn miał miecz, Denethor miał zamek, Boromir miał róg, Saruman i Gandalf białe szaty i swoje laski magiczne. To też jest element wizerunku.

A co do wyboru książki, bardzo dobrze. Silmarilion czytają tylko napaleni małolaci, masochiści i ludzie którzy z przymusu to robią. Zostań przy lotrze, poza lotrem to i hobbita mało ludzi przeczytało, że o innych cudach nie wspomnę.

Ostatnio edytowany przez ponczus - 17-04-2011 o 23:17.
ponczus jest offline   Odpowiedz z Cytatem