Zobacz pojedynczy post
stary 09-08-2011, 01:09   #1221
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Samobójstwo to nie akt odwagi, a tchórzostwa. Przerzuca się jedynie w ten sposób własne problemy na innych i dokłada stertę nowych tylko dlatego, że samemu nie można sobie z nimi poradzić.
Czasem tak bywa. Nie twierdzę, że samobójstwo to jednoznacznie i w każdej sytuacji akt odwagi, lecz jakiejś odwagi wymaga. I każdy, kto kiedykolwiek miał myśli samobójcze, dobrze o tym wie. W naszej kulturze panuje jakiś przesadny strach przed śmiercią i kult życia. Z tym wiąże się też ta ogromna pogarda dla samobójstwa. Ale nie zapominajmy, że w innych kulturach nie zawsze jest ono tak traktowane. Wydaje mi się, że w starożytności, np. w Rzymie, podchodzono do niego znacznie rozsądniej.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Pokaż post
Loguję się tylko po to, by podziękować publicznie Litaworowi za te wrzuty z GW.
Cieszę się, że mogłem się czymś przysłużyć Jednak z oceną drugiego tekstu się nie zgadzam - jest prosty, bo takie staram się tu linkować, ale nie głupi.

A GW prezentuje merytorycznie niski poziom, ale nie ma wielu alternatyw. Co z tego, że "Rz" pod tym względem wypada lepiej, jeśli 3/4 redakcji cierpi na poważne zaburzenia osobowości?

"Przede wszystkim należy uświadomić sobie, że miarą stopnia, w jakim ideologia zniewala ludzkie umysły, jest zbiorowa niemożność dojrzenia alternatywy." - Tony Judt
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.