Cytuj:
@janek@
Jeśli mówisz o długach Polski to mamy je z czasów "socjalizmu". Owszem pracujemy na nowe, ale chwilowo to cudy Gierka nas dość mocno ciągną w dół.
|
Przecież dług za Gierka spłaciliśmy pare dbrych lat temu jak się nie myle.
Pozatym tutaj wszystko widać :
Cytuj:
Czy my mamy w polsce socializm, czy kapitalizm? W socializmie nie ma wlasnosci prywatnej, ani dzialalnosci tylko na rzecz dochodow, to sa rozwiazania rodem z kapitalizmu. Wiekszosc krajow na swiecie korzysta po czesci z obu rozwiazan. Nie nazywalbym ich ani socializmami ani kapitalizmami. Posiadaja jedynie aspekty obu tych systemow w roznych ilosciach. Tak samo jak demokracje, republiki, komunizmy, i dyktatury na swiecie.
|
Rozważania merytoryczne, jednak ustrój określamy z goła z tego czego więcej z danego ustroju. Np Mówiono o komunizmie do lat 89, choć w 81 roku było tej demokracji i wolności więcej to potem już nie. Z goła i ogólnie, większościowo określamy ustrój. Ja nie mam wątpliwości, że nie żyję w kapitalizmie, to gołym okiem widać.
Cytuj:
Błąd. Polecam poczytać o tym co się dzieje w GB, albo lepiej spytać kogoś kto tam mieszka w tym momencie. Dla ułatwienia dodam, że można poszukać o tym co się stało gdy jakiś białoskóry debil rozjechał trzech muzułmanów broniących swojego osiedla w pokojowej manifestacji.
Kolejny błąd. Ponownie polecam poczytać trochę o GB i ich wręcz neurotycznym podejściu do wolności osobistej obywateli (casus wprowadzania dowodów osobistych z 10 lat temu ubawił mnie do łez).
|
Co nie oznacza, że gdyby ludzie mieli prawo do własnej broni takich zamieszek by nie było, ponieważ aspekt psychologiczny o posiadaniu broni przez ofiary skutecznie blokuję takich "nygusów" przed robieniem czegoś głupiego. Wilk nie napadnie owcy, gdy tej broni pies pasterski. A aby zapobiec zamieszkom i strzelaninom, kara śmierci dla każdego mordercy bez odwołań, jeżeli mu się udowodni winę, najlepiej 2 dni poogłoszeniu wyroku. Byłby wtedy święty spokój...
Cytuj:
A jeśli chodzi o produkcję aut we własnym domu to jedyne co musisz uzyskać to homologacja co nie jest takie trudne. Nawet w Polsce są firmy które produkują samochody. Nie jest to może produkcja masowa ale jednak jest.
|
Generalnie to nigdy nie budowałem samochodów włąsnymi rękama, jednak tylko spróbuj otworzyć własną działalność to zabierze co to z 2 miesiące. Co to ma znaczyć? jak tworzę firmę to tylko powiadamiam o tym urząd, a nie proszę o zgodę istna paranoja. Normalnie mnie szlag trafia jak słysze od Tuskaszenki o tym, że nie może nic poradzić, bo nie ma wpływu na wolny rynek - dobry materiał na kreskówkę.
Cytuj:
Chyba już o to pytałem, ale - masz lepszy pomysł? Jeśli masz na myśli monarchię, to jak ją chcesz wprowadzić bez odwoływania się do demokratycznych metod?
|
Republika (rządy prawa, wszystko jest robione pod dyktando konstyucji), oczywiście nikt nie wie jak miałaby dokładnie wyglądać, można założyć że demokratycznie rząd byłby wybierany na 15 - 20 lat, a odwoływany podczas kadencji gdy przekroczy prawo - teraz świnie rządzą 5 lat, mając wywalone na to co będzie za lat 10. Sama myśl że przez demokracje do władzy dostają się "najlepiej reklamowani" woła o pomstę do nieba. Na pewno ustroju, gdzie rządzi banda nierobów i głupków nie można nazwać "sprawnym". Demokracja jest w pewnych momentach potrzebna, toteż złe wybory powinny być adekwatnie trakowane przez prawo.
Oczywiście dobrze by było, gdyby rządzili ludzie, którzy się na tym znają, ale jak wiadomo... musieliby to być ludzie bez przyjaciół i rodziny, co jest po prostu niemożliwe.
Mam nadzieje, że ludzkość dożyję czasów, kiedy to wieczne super komputery będą określały prawa i obowiązki - totalnie kretyński pomysł i zabawny, ale gdyby tak pomyśleć, że rządziłoby coś milion razy inteligentniejszego od człowieka... heh