Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia
Aż takie chore nie jest. Owszem, tutaj większe uprawnienia nie byłyby niczym złym, lecz w innych przypadkach mogłyby prowadzić do nadużyć, gdzie mogliby ucierpieć niewinni i spokojni ludzie. Nie wiem, jak Ty, lecz ja nie chciałabym oberwać tylko dlatego, że jakiś pacan obok zaczął zachowywać się 'inaczej'.
Wypowiadali się także o tym, że brakowało zapisu zakazującego zasłaniać twarz na ulicach / w demonstracjach / pochodach etc. Owszem, w tym przypadku miałoby to sens, lecz czy w innych także? Sama często mam szalik na pół twarzy, lecz czy to oznacza, że zaraz zacznę*niszczyć przystanki?
Nigdy nie byłam za ograniczaniem praw jednostki tylko dlatego, że paru baranów je nadużywa. Nie można karać wszystkich za zachowanie paru osób, czasy odpowiedzialności zbiorowej chyba się skończyły.
@down
Jak ja się cieszę, że w odpowiedniej chwili dowiedziałam się jak tam wygląda i zawróciłam.
|
Pamiętaj, że nikt Ci nie bronił oddalić się od miejsca zamieszek. Również nie chciałbym wyłapać w łeb przez to, że jakiś pacan zaczął się zachowywać inaczej. Tylko też weź pod uwagę, że jeśli jest grupa to nie jest łatwo wyegzekwować kto zaczął, bierze się pod uwagę całą grupę. Smutne ale niestety prawdziwe.
@camperek1
Wklejasz filmiki tylko ze strony zachowania policji, a druga strona to przepraszam jest nie winna? Stali sobie grzeczni obywatele i nic nie robili? No już bez przesady. Akurat w tego typu sytuacjach popieram działania policji.