Dużo tekstu, bo duże podsumowanie testowania:
1. Zmiany światowe - bardzo, ale to bardzo fajnie pomyślane. Teraz nie będzie tak, że quest wykonamy i mamy dostęp do każdego kąta. Trzeba się narobić na dostęp do terenów (a jest do czego!), a potem utrzymać przewagę na swoją korzyść. Jest też minus, bo ktoś się narobi, a kto inny będzie zabierał nagrodę. Oczywiście nie do końca - tajne pomieszczenia z potworami, tymi fajnymi są dostępne tylko dla taskowiczów (mówię tutaj głównie o Ulu, chociaż taskowicze deeplingowi mogą walczyć z bossami, zwykli gracze expiący tracą jedynie na nierobieniu tasków).
2. Hive - duży teren do expienia, może biegać kilka drużyn chociaż dam sobie nogę uciąć, że wszyscy rzucą się na ostatnie poziomy dużego Ula (Spidrisy, Kollosy, a przy drugim i jeszcze wyżej - na Spidris Elite i Hide Overseer (przy okazji ten drugi summonuje 2 Elite i jest skurkowany mocny xd). No i ilość osiągnięć z ulu - doliczyłem się 15 (?) jest wprost idealna dla zdobywców. Ule - raj dla druida (mag też da radę), powierzchnia dla palla.
3. Deeplingi - raj dla rycerzy. Inni też mogą, ale nie tak efektywnie. Wszystko samo podchodzi, nie bije na odległość, a jedynym minusem są ucieczki na deep red. Do tego fajne skróty na expowisko i bliskie położenie dp/sklepu gwarantuje dłuuuugie godziny na polowaniach.
4. NPC - no jak pisałem pkt 3 to przypomnieli mi się NPC. Duży NPC, który łączy w sobie 6-7 normalnych NPC to dla mnie pomyłka rodem z Yalahar. Ale cóż... Fajnym pomysłem jest natomiast Yasir (dostępny także dla FACC!) jako mała światowa zmiana, ale o tym w następnym punkcie.
5. Małe światowe zmiany - genialne, po prostu genialne. Jak to się mówi "małe jest piękne". A to przy okazji expienia na orcach Zao można złapać osiągnięcie i nową rybkę, a to właśnie biegając po miastach statkiem można spotkać Yasira (3 miasta - Ank, Lb i Carlin) i sprzedać niechciane przedmioty (lista porównywalna z Rashidem pod względem długości, pod względem przydatności raczej na poziomie zwykłych NPC i ich crature product).
6. Osiągnięcia - związane ze wszystkim co nowe. A to zabicie 300 deeplingów, a to wykonanie 1000 tasków (piwo dla tego, który wytrzyma to. Jedna osoba robiła 100 tasków 4h i miała dosyć aż do pory pisania tego posta, ale pewnie jeszcze będzie miała dosyć), a to rozmowa z NPC. Fajne.
7. Outfity - na TSie dane nam było tylko skosztowanie Deepling Outfit, gdyż Ul nie mógł awansować na 3ci poziom, a co za tym idzie nie dało się zdobyć stroju. Deepling out dostępny od drugiego poziomu razem z addonem jeżeli mamy cierpliwość i szczęście (liczę, że zmienią wypadanie kotwicy, czyli przedmiotu na pierwszy addon) i nie jest zły, aczkolwiek bardziej podobał mi się Insectoid gdy Mirade w nim paradowała.
8. Mounty - Manta rządzi, biedronka śmierdzi. Tyle.
9. Przedmioty - coś dla każdego, dla maga kolejne podnoszące mlvl przedmioty, fajniutkie. Reszta też coś ma, tylko gdzie ten miecz dla rycerza...
Możliwym jest, że test się zakończy jutro, a jak tak się nie stanie to prawdopodobne jest wpuszczenie pacc na weekend i od następnego tygodnia aktualizacja.
Dzisiaj też bez zdjęć, bo już wszystko zostało pokazane
Aha balans profesji, pvp itp - nic nie zostanie dodane w tej aktualizacji i to jest wersja ostateczna!