Człowiek mi umiera, wykrwiawia się jak świniak, ma połamane kości, instytucja go uratuję? dobre sobie.
Ale on na mnie pasożytuję, ja domagam się własnych praw, nie chce mu pomóc! Zaraże sie hivem Oh gad!
taka ot logika.
Cytuj:
Ale Marks nigdy nie był przeciwnikiem industrializacji, a panujący w jego czasach kapitalizm uważał za postęp, etap rozwoju społeczeństwa, niosący niezaprzeczalnie pozytywne skutki, o czym własnie mówią te dwa zdania. Dostrzegał tylko związane z tym problemy, uważając, że doprowadzą one w końcu do upadku tego systemu i zastąpienia go innym, lepszym.
|
Rozwarstwienie ekonomiczne, rozwarstwienie finansowe - jakimi to hasłami trzeba się kierować byleby dojść do władzy. Nie ma czegoś takiego w wolnorynkowym społeczeństwie jak rozwarstwienie. Jedni dorobią się majątku, drugdzy nie, ale pierwsi równie szybko mogą ten majątek stracić, a drudzy zyskać. Działa to na zasadzie konkurencji, to chyba jasne że jak stworzysz własną firmę i potem usiądziesz na laurach to ta firma szybciej upadnie niż ci się wydaję, gdyż inny biznesmen po prostu wykorzysta to co zaniedbałeś i przekieruję to przeciwko Tobie. Ktoś mi powie, że Bill Gates jest ponad stan, bo może to i tamto, ale czy temu człowiekowi sięto nie należy? Jeżeli wypracował swój majątek? Niestety jest tutaj wiele racji, gdyż nie żyjemy w pełni wolnorynkowym społeczeństwie. Znana duża firma pikok, produkująca żywność, jej nie grozi konkurencja, gdyż każdy inny człowiek, który chce się dorobić na produkowaniu art spożyw. jest gnojony przez urzędników i sprowadzany do parteru. Nie ma równego startu, a raczej nie ma startu w ogóle, a jedynie wybiję się wybitna jednostka, lecz nie zwykły czlowiek.
Faworyzowanie wielkich koncernów, oddawanie upustowi niektórym, redystrybucja podatków - z tym należy walczyć, nikt nie walczy z tym by każdy był równy owszem to piękna idea, toteż niech kazdy będzie równy i miał te same możliwości. Niech dadzą mi w domu produkować bimber i sprzedawać go oddając jedynie vat - nie będzie problemu. Ogromna ilość małych przedsiębiorstw i średnich sama zrówna poziom dobrobytu społeczeństwa. Niech każdy dostanie możliwość wypracowania swoich pieniędzy, a nie że mu się je zabiera...