Zobacz pojedynczy post
stary 12-03-2012, 23:45   #7
Ufocznik
Użytkownik Forum

Ufocznik's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2004
Lokacja: Piła/Poznań

Stan: Niegrający
Imię: Ufoczix
Ufocznik ma numer GG 1483849
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ameriov Pokaż post
Jak Ci sie nie chce to nie gadaj. Przez zmianie grafiki po prostu trudniej dostrzec 4rty rząd, ale on tam nadal jest niezmieniony.
Da się zrobić tam 'look', czy nie? Bo jeśli nie, to nie jesteś w stanie stwierdzić czy tam jest 6 czaszek w czwartym wierszu.

Cytuj:
Chyba nie sadzisz, ze siedzialem codziennie po 5 godzin, żeby rozgryźć to, do czego jeszcze wtedy nie doszedlem? No tak, kilka lat temu znałem metodę odczytywania pojedynczych wyrazów (czyli to, co dopiero teraz wam pokazalem) i metodę sylab. Nadal nie wiedziałem jak rozkodować ciąg, kilka razy w roku nad tym siedziałem i po 2 latach na to wpadłem. Chociaż NADAL nie wiem jednej rzeczy, która co prawda nie jest kluczowa, ale bez tego nie mogę rozkodować części ksiąg (liczby w niektorych miejscach nachodza na siebie), natomiast te formulki oddzielone spacjami jestem w stanie spokojnie odczytac. No i jak sam to napisałeś, a ja zaznaczyłem wcześniej, jest to trudne.

Dobrze, ze to zauwazyles, bo na poczatku tez bralem pod uwage liczbe bezwzgledna itd, a jak sie pozniej okazalo, chociazby właśnie metoda sylab eliminuje możliwość zapisu słowa jako liczby ujemnej.

Tak, dodawanie to było czyste zgaduj-zgadula. Jak sie okazalo- trafne.

Tak, tak. Sylaby się zapisuje inaczej - to była kolejna zgaduj zgadula, a zdania jeszcze inaczej i tu znów zgaduj zgadula. Jak ty tak wszystko trafiasz, to może w totka zagraj.

Napisałeś "Więc, czy ciąg zawsze dekoduje się w tak prosty sposób jak ja uczyniłem to teraz?". Odpowiedź brzmi nie, bo ty nie rozkodowałeś 1 jako Tibia, tylko Tibię zakodowałeś jako 1. Różnica jest taka, że zrobienie tego w drugą stronę jest niemożliwe, bo nie wiemy z ilu liter składa się dany wyraz, co powoduje, że możliwości jest nieskończenie wiele. Gdyby beholder z biblioteki nie mówił, że "to jest 1, nie Tibia, głupcze", to nie byłbyś w stanie dojść do tego, że 1 oznacza Tibię. Pomijam już w tym wszystkim fakt, że taka postać rzeczy powoduje, że 469 nie jest językiem.

Pierdolisz i tyle, bo niczego nie rozkodowałeś. Parafrazując słowa Kmicica: kończ waść, wstydu oszczędź.

Ostatnio edytowany przez Ufocznik - 12-03-2012 o 23:49.
Ufocznik jest offline   Odpowiedz z Cytatem