Zobacz pojedynczy post
stary 11-08-2012, 03:49   #25
Pietras_Askara
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 02 2011

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Domyślny

469 - Teoretyczny Wzór i Szkic

Przypuszczam, że narobię wam smaku po tym co dzisiaj zaprezentuję. Pragnę ujawnić na światło publiczne teoretyczny wzór na rozkodowanie 469. Po pierwsze w raz z osobą z którą współpracuję w tym temacie postanowiłem posłużyć się alfabetem hebrajskim bo:

Po 1). Słowo Behold w hebrajskim oznacza Pięć (5) od słowa Beholder

Po 2). W Tibii jest NPC "Alistair Cropwell" który stanowi odzwierciedlenie angielskiego satanisty Aleistera Crowleya zajmującego się odszyfrowywaniem starohebrajskich ksiąg.

A oto szkice prac:

http://zrodlaobjawienia.blogspot.com...rajski_18.html

4*5 = 20 czyli 2 -0 to 2 = B
8*5 = 40 czyli 4 -1 to 3 = L
6*5 = 30 czyli 3 -2 to 1 = I

4x8 = 32 czyli 6 -1 = 5|1 = N
8x8 = 64 czyli 4 -2 = 2|1 = K
6x8 = 48 czyli 1 -0 = 1|1 = Y

1 – A, I, J, Y, Q 4 – D, M, T, V 7 – Z, O
2 – B, K, R 5 – E, N, W 8 – H, P
3 – C, G, L, S 6 – F, V, U, X,

Zastosowaliśmy powyższy wzór opierając go na alfabecie starohebrajskim i vuala.... Wyszło BLINKY!

A teraz skierujmy się w stronę Bibliotekarza Hellgate:

Jak sami wiecie A wrinkled bonelord od czasu do czasu rozpisuje ciąg liczb, które regularnie pojawiają się nam na defaulcie. Opierając się na wzorze, który opracowaliśmy w raz ze znajomą osobą postanowiliśmy odszyfrować jeden z nich.

Oto urywek szkicu:

A Wrinkled bonelord: ---> 485 611 800 364 197
__________________________________________________ __

(485 611)

1) 5x 4 = 20 = 2 - 0 = 2 = B
5x 8 = 40 = 4 - 1 = 3 = L
5x 5 = 25 = 7 - 2 = 5 = E

2) 5x 6 = 30:2 = 15 = 6 - 2 = 4 = T
5x 1 = 5 :2 = 2 - 0 = 2 = K
5x 1 = 5 :2 = 2 - 1 = 1 = A
__________________________________________________ __

Jak sami zauważyliście z pierwszych dwóch trójkolumien po zastosowaniu wzoru ujawnił się wyraz: BLEAK TO co oznacza: NIEGOŚCINNY WOBEC dalej skończyliśmy ale myślę, że bibliotekarz piszę coś w stylu: Niegościnny wobec odwiedzających ludzi itp... co najprawdopodobniej się zgadza bo jak wiecie Bibliotekarz w rozmowach sprawia wrażenie nie gościnnego i odpychającego.

Wzór wydaję się być blisko prawdy, ponieważ ujawnia logiczne wyrazy. Niestety język angielski komplikuje o tyle sprawę, że wyraz bleak w zależności od kontekstu ma następujące znaczenie:

bleak: posępny, blady, niegościnny, zimny, lodowaty, żałobny <--- I teraz zagadka co faktycznie ma na myśli Bibliotekarz? (to jest łamigłówka dla eksperta od języka angielskiego. Niestety Polacy grający w Tibie nie prezentują zbytnio wybitnego ilorazu inteligencji i dla niektórych nawet najprostsze słowa angielskiego są całkowicie nie rozumiane... eh... i z kim dojść tutaj do porozumienia? Gdyby Tibia została przetłumaczona na różne języki wtedy odpowiedź mamy praktycznie podaną na tacy.)

Ps. W razie pytań proszę kierować je bezpośrednio do Cat de Luxe na Askarze w znacznej mierze ona jest autorem tego wzoru. Ja tylko podałem propozycje w postaci mnożników resztę opracowała ona. Przekopiowałem tutaj tylko urywek tych szkiców.

Gdzie pojawia się znak zapytania?

Znak zapytania pojawia się podczas prób rozkodowania ksiąg w bibliotece hellgate, gdzie wzór nie zawsze pozwala się zastosować. Myślę, że przeszkodę stanowią księgi, które najprawdopodobniej nic nie znaczną. (Np: pojawiają się w nim powtarzające ciągi cyfr.) Są to początki naszych poszukiwań. Podobnie jak Cat de Luxe (bo taki ma nick na Askarze) nie mamy zbytnio czasu na grę i ostatnio Tibie odstawiliśmy na trzeci plan. Obiecałem, że ujawnię wzór i dotrzymałem słowa, ale od razu mówię, że nie jest on do końca sprawdzony. Przedstawiłem go po to, aby dać wam poszlakę i może znajdzie się ktoś kto usprawni go i wynajdzie jego niedoskonałości odbijające się podczas prób odszyfrowania ksiąg. Czuję, że jesteśmy na dobrej poszlace, bo Blinky pozwolił się ujawnić podobnie jak słowa, które wypowiada bibliotekarz.

Skromna uwaga jest taka, że jeśli 3478 ma oznaczać Beholder to wzór zaczyna się komplikować. Dopatrzcie się, a domyślicie się dlaczego (wybaczcie, że zmuszam do myślenia ale niestety wymagam tego od was).

Powracając do Excalibuga

Po pierwsze co ostatnio rzuciło mi się w oczy to między innymi: NPC Uzgod w Kazordoon. Uzgod (Uz God <-- Bóg) pisze o sobie jako, że jest synem ognia.

Zapytany o excalibuga odpowiada następująco:

Uzgod: you want sell me excalibug for 1,000 platinum coins and an enchanted armor?
Player: Yes
Uzgod: Stop make fun of old dwarf. You not have it!

Uzgod: Chcesz sprzedać mi excalibug za 1000 platynowych monet i zaklętą(zaczarowaną) zbroję?
Player: tak
Uzgod: Nie nabieraj starego krasnoluda - nie masz go ! (Excalibuga)

No więc mamy sobie symboliczne 1000 platinum coins i pretensje Uzgoda o naśmiewanie się z niego robienie sobie żartu. A teraz przenieśmy się do sobotniej misji Rashida, który odsyła nas do uzgoda po miecz. Podczas konwersacji zwróćcie uwagę na pewne podobieństwa (zaprezentuję cytat ze spoilera):

Nadszedł czas, aby pokazać że potrafimy się targować. Naszym celem jest karmazynowy miecz. Udajemy się do kowala Uzgoda w Kazordoon.

Gracz: hi
Uzgod: Hiho Player! Wanna weapon, eh?
Gracz: crimson sword
Uzgod: Me don't sell crimson sword.
Gracz: forge
Uzgod: You telling me to forge one?! Especially for you? You making fun of me?
Gracz: no
Uzgod: Well. Thinking about it, me a smith, so why not. 1000 gold for your personal crimson sword. Ok?
Uzgod: Too expensive?! You think me work is cheap? Well, if you want cheap, I can make cheap. Hrmpf. I make cheap sword for 300 gold. Ok?
Uzgod: Cheap but good quality? Impossible. Unless... you bring material. Three iron ores, 250 gold. Okay?
Gracz: yes
Uzgod: Ah, that's how me like me customers. Ok, me do this... <pling pling> ... another fine swing of the hammer here and there... <ploing>... here you have it!

Historia podobna do excalibuga. Po raz kolejny Uzgod pyta czy: Żartujemy sobie z niego i po raz kolejny pada propozycja nie jakich 1000 gold (w tym przypadku 1000 ale nie platynowych coins). Dość dyskretny szczegół ale nie powiecie, że nie ciekawy. W tym przypadku Uzgod ma wykuć tylko Crimson Sword... A co jeżeli Uzgod kryję przed nami jeszcze jakąś niespodziankę?

Kierując się szlakiem excalibuga przedstawię co myślę na temat wskazówek podanych przez NPC'ów wypowiadających się o excalibugu:

Baxter: Gorn and I searched for this weapon in the darkest corners of each dungeon, but found nothing.

Gorn i ja szukaliśmy ten broni w każdych mrocznych podziemiach, komnatach ale nie znaleźliśmy niczego.

Miraia: Some foolish adventurers seek for it in the haunted ruins of Drefia.

Kilka szalonych poszukiwaczy poszukiwali go w podziemiach drefii.

Romella: I heard the amazons are after it.

Ciąg dalszy nastąpi ze względu na ograniczony czas musiałem przerwać post. Temat zmodyfikuję i wkrótce dokończę go...

Ostatnio edytowany przez Pietras_Askara - 11-08-2012 o 04:30.
Pietras_Askara jest offline   Odpowiedz z Cytatem