Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pietras_Askara
469 - Teoretyczny Wzór i Szkic
Przypuszczam, że narobię wam smaku po tym co dzisiaj zaprezentuję. Pragnę ujawnić na światło publiczne teoretyczny wzór na rozkodowanie 469. Po pierwsze w raz z osobą z którą współpracuję w tym temacie postanowiłem posłużyć się alfabetem hebrajskim bo:
|
Teoretyczny wzór? Jeśli wzór nie jest praktyczny, to jest bezużyteczny.
Cytuj:
Po 1). Słowo Behold w hebrajskim oznacza Pięć (5) od słowa Beholder
|
Że niby co? Nie jestem hebraistą, ale z linku, który sam wkleiłeś wcale nie wynika, że behold to po hebrajsku 5. Wynika dokładnie, że jakiś tam hebrajski znak, będący odpowiednikiem łacińskiego E (czyli piąty znak w alfabecie), a po hebrajsku zwany "Hey" oznacza w dosłownym tłumaczeniu "zobaczyć, ujrzeć" (czyli po angielsku "behold"). Nie wiem z czyjej dupy wyjąłeś to tłumaczenie, że niby behold(hebr.) = five (ang.), ale musiałeś naprawdę głęboko grzebać. Nazwa beholder pochodzi od słowa behold, a nie od żadnego starohebrajskiego, i jest używana w wielu grach w tym klimacie. I bynajmniej nie dlatego, że twórcy gier są jednocześnie miłośnikami języków martwych.
Cytuj:
Po 2). W Tibii jest NPC "Alistair Cropwell" który stanowi odzwierciedlenie angielskiego satanisty Aleistera Crowleya zajmującego się odszyfrowywaniem starohebrajskich ksiąg.
|
W Tibii jest też siedziba amerykańskiej księgarni internetowej, tibijski odpowiednik Billa Gatesa (a właściwie to, co z niego zostało, po tym jak wypadł przez okno) i wiele innych aluzji do świata rzeczywistego. Nie od dziś to wiadomo. A Alistair Cropwell na pewno nie jest NPCem.
Cytuj:
4*5 = 20 czyli 2 -0 to 2 = B
8*5 = 40 czyli 4 -1 to 3 = L
6*5 = 30 czyli 3 -2 to 1 = I
4x8 = 32 czyli 6 -1 = 5|1 = N
8x8 = 64 czyli 4 -2 = 2|1 = K
6x8 = 48 czyli 1 -0 = 1|1 = Y
1 – A, I, J, Y, Q 4 – D, M, T, V 7 – Z, O
2 – B, K, R 5 – E, N, W 8 – H, P
3 – C, G, L, S 6 – F, V, U, X,
Zastosowaliśmy powyższy wzór opierając go na alfabecie starohebrajskim i vuala.... Wyszło BLINKY!
|
Najśmieszniejsza część twojego posta. Raczej zastosowaliście coś, co nazywasz "wzorem" opierając to na waszych domysłach z dupy i voila... Wyszło to, co chciałeś, żeby wyszło. Mając zbiór liczb i mogąc wykonywać na nich dowolne operacje, bez problemu uzyskasz to, co będziesz chciał. Poza tym beholder z biblioteki NIE nazywa się Blinky, gamoniu, o czym sam zresztą mówi.
Dalej, skąd niby wiadomo, jak podzielić te słowa? Nie każde słowo składa się z sześciu znaków. Mogę się zresztą założyć, że w większości (o ile nie we wszystkich) książek ilość cyfr nie jest podzielna przez 6 (ani przez 3). No i skąd te mnożniki i dodawanie cyfr? Zgaduj zgadula, tak? Ok, 5 to niby z hebrajskiego (śmiech), a skąd x8?
Cytuj:
A teraz skierujmy się w stronę Bibliotekarza Hellgate:
Jak sami wiecie A wrinkled bonelord od czasu do czasu rozpisuje ciąg liczb, które regularnie pojawiają się nam na defaulcie. Opierając się na wzorze, który opracowaliśmy w raz ze znajomą osobą postanowiliśmy odszyfrować jeden z nich.
Oto urywek szkicu:
A Wrinkled bonelord: ---> 485 611 800 364 197
__________________________________________________ __
(485 611)
1) 5x 4 = 20 = 2 - 0 = 2 = B
5x 8 = 40 = 4 - 1 = 3 = L
5x 5 = 25 = 7 - 2 = 5 = E
2) 5x 6 = 30:2 = 15 = 6 - 2 = 4 = T
5x 1 = 5 :2 = 2 - 0 = 2 = K
5x 1 = 5 :2 = 2 - 1 = 1 = A
__________________________________________________ __
Jak sami zauważyliście z pierwszych dwóch trójkolumien po zastosowaniu wzoru ujawnił się wyraz: BLEAK TO co oznacza: NIEGOŚCINNY WOBEC dalej skończyliśmy ale myślę, że bibliotekarz piszę coś w stylu: Niegościnny wobec odwiedzających ludzi itp... co najprawdopodobniej się zgadza bo jak wiecie Bibliotekarz w rozmowach sprawia wrażenie nie gościnnego i odpychającego.
|
Pomijając już fakt, że znowu nie wiem skąd te mnożniki (dlaczego tym razem nie ma x8, za to jest :2?), na moje to nie wyszło ci tutaj "bleak to", tylko "bletka". Myślę, że beholder po prostu ma problem ze zrobieniem skręta, a za przyniesieniu bibułki da ci excalibuga!
Cytuj:
Wzór wydaję się być blisko prawdy, ponieważ ujawnia logiczne wyrazy. Niestety język angielski komplikuje o tyle sprawę, że wyraz bleak w zależności od kontekstu ma następujące znaczenie:
|
Tak blisko jak stąd do Honolulu. W dodatku wpław. To, co tutaj wysmarowałeś, nie ma nic wspólnego z logiką. Logika nakazuje formułować wnioski na podstawie przesłanek. Ty najpierw tworzysz wniosek, a potem wymyślasz przesłanki w taki sposób, aby twój schemat wnioskowania wydawał się być logiczny. Nie zmienia to jednak faktu, że wniosek jest gówno warty i wyjęty - nie skądinąd, a z dupy.
Cytuj:
bleak: posępny, blady, niegościnny, zimny, lodowaty, żałobny <--- I teraz zagadka co faktycznie ma na myśli Bibliotekarz? (to jest łamigłówka dla eksperta od języka angielskiego.
|
Od kiedy trzeba być ekspertem od języka angielskiego, żeby móc zajrzeć do słownika?
Cytuj:
Niestety Polacy grający w Tibie nie prezentują zbytnio wybitnego ilorazu inteligencji i dla niektórych nawet najprostsze słowa angielskiego są całkowicie nie rozumiane... eh... i z kim dojść tutaj do porozumienia? Gdyby Tibia została przetłumaczona na różne języki wtedy odpowiedź mamy praktycznie podaną na tacy.)
|
Dla ciebie nawet język polski wydaje się być niezrozumiały, z tego co zauważyłem. Znasz powiedzenie o drzazdze, belce i oku, mój ty wybitny inteligencie?
Cytuj:
Ps. W razie pytań proszę kierować je bezpośrednio do Cat de Luxe na Askarze w znacznej mierze ona jest autorem tego wzoru. Ja tylko podałem propozycje w postaci mnożników resztę opracowała ona. Przekopiowałem tutaj tylko urywek tych szkiców.
|
To ta laska, którą w "szkole informatycznej" nauczyli beholderskiego? Chętnie zapytam co to za uczelnia, bo ja jeszcze takiego przedmiotu nie miałem. Może w przyszłym semestrze...
Cytuj:
Gdzie pojawia się znak zapytania?
|
Łatwiej powiedzieć gdzie nie.
Cytuj:
Znak zapytania pojawia się podczas prób rozkodowania ksiąg w bibliotece hellgate, gdzie wzór nie zawsze pozwala się zastosować.
|
A gdzie się pozwala zastosować, że się zapytam?
Cytuj:
Przedstawiłem go po to, aby dać wam poszlakę
|
Moja wdzięczność nie zna granic.
Cytuj:
Skromna uwaga jest taka, że jeśli 3478 ma oznaczać Beholder to wzór zaczyna się komplikować. Dopatrzcie się, a domyślicie się dlaczego (wybaczcie, że zmuszam do myślenia ale niestety wymagam tego od was).
|
Dlaczego zaczyna się komplikować? To proste. Ty nie rozkodowałeś 486486 jako Blinky, tylko zakodowałeś Blinky jako 486486, bo tak ci akurat pasowało i wiedziałeś co chcesz uzyskać. Nic dziwnego, że do innego słowa ten system kodowania już nie pasuje.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pietras_Askara
Prześpij się z tymi słowami, a zrozumiesz dlaczego niektóre rzeczy przetłumaczam na szybko.
|
To ty idź się kurwa prześpij, i to porządnie, bo najwyraźniej sny ci włażą w klawiaturę.
Cytuj:
Ps. Życzę umiejętności czytania ze zrozumieniem (Wymagania: Facc i nieco inteligencji).
|
No facca już masz, a jak tam z inteligencją?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vincento_Vampire
hanba ci niemondry czlowieku jakies niespojnosci ci tu wyszly
jakie behold to niby 5, jaki npc to alistair, przecież on nie żyje i po co z nim wątek? skąd te mnożniki odejmowania i dzielenia, skąd ten wzór z liczbami? po co wątek z ekskaliburem? tożto się kupy nie trzyma, panie?
nie wiem jakiego smaku chciales narobic, ale dostalem niestrawnosci, brb kibel
|
Jak to po co excalibur/g? Napaćkać na raz wszystkiego, ile wlezie, i niech się noobki spod depo jarają. Szkoda, że to już nie te czasy. Kiedyś może by wzięło... w sezonie ogórkowym.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spupl
Jak wspomniałem wyżej, "Twoja osobistość" ma znaczenie. Chcesz żebym coś wniósł? Spróbuj skorzystać z tego, jeśli oczywiście potrafisz:
Próbowałem kiedyś tym "łamać/deszyfrować".
|
Kod ASCII był wałkowany milion razy, podobnie jak tzw. słownik T9 i wiele innych rozwiązań, które nasuwały się OD RAZU.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Qqrydziany_chrupek
Fajny temat i ciekawe rozkminy mi sie podoba. Chciałbym zauważyć, że podążanie za beholderami może być błędnym tropem ponieważ jak wszyscy wiem ich nazwa się zmieniła a myślę, że cipsoft nie zrobił by tego żeby nie zmylić graczy  . Dodam jeszcze, że wydaje mi sie to wszystko troche przekombinowane, jakies szyfry alfabet hebrajski itp. jak to mówią "pod latarnią jest najciemniej". Tak czy siak powodzenia i czekam na kolejne odkrycia ;].
|
Nazwa się zmieniła, bo cipsoft nie miał praw autorskich do poprzedniej i ponoć groził mu proces. Jakie kolejne odkrycia? Na razie żadnego nie dokonano.