Zobacz pojedynczy post
stary 29-08-2012, 04:28   #33
Ufocznik
Użytkownik Forum

Ufocznik's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2004
Lokacja: Piła/Poznań

Stan: Niegrający
Imię: Ufoczix
Ufocznik ma numer GG 1483849
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pietras_Askara Pokaż post
469 - Teoretyczny Wzór i Szkic

Przypuszczam, że narobię wam smaku po tym co dzisiaj zaprezentuję. Pragnę ujawnić na światło publiczne teoretyczny wzór na rozkodowanie 469. Po pierwsze w raz z osobą z którą współpracuję w tym temacie postanowiłem posłużyć się alfabetem hebrajskim bo:
Teoretyczny wzór? Jeśli wzór nie jest praktyczny, to jest bezużyteczny.

Cytuj:
Po 1). Słowo Behold w hebrajskim oznacza Pięć (5) od słowa Beholder
Że niby co? Nie jestem hebraistą, ale z linku, który sam wkleiłeś wcale nie wynika, że behold to po hebrajsku 5. Wynika dokładnie, że jakiś tam hebrajski znak, będący odpowiednikiem łacińskiego E (czyli piąty znak w alfabecie), a po hebrajsku zwany "Hey" oznacza w dosłownym tłumaczeniu "zobaczyć, ujrzeć" (czyli po angielsku "behold"). Nie wiem z czyjej dupy wyjąłeś to tłumaczenie, że niby behold(hebr.) = five (ang.), ale musiałeś naprawdę głęboko grzebać. Nazwa beholder pochodzi od słowa behold, a nie od żadnego starohebrajskiego, i jest używana w wielu grach w tym klimacie. I bynajmniej nie dlatego, że twórcy gier są jednocześnie miłośnikami języków martwych.

Cytuj:
Po 2). W Tibii jest NPC "Alistair Cropwell" który stanowi odzwierciedlenie angielskiego satanisty Aleistera Crowleya zajmującego się odszyfrowywaniem starohebrajskich ksiąg.
W Tibii jest też siedziba amerykańskiej księgarni internetowej, tibijski odpowiednik Billa Gatesa (a właściwie to, co z niego zostało, po tym jak wypadł przez okno) i wiele innych aluzji do świata rzeczywistego. Nie od dziś to wiadomo. A Alistair Cropwell na pewno nie jest NPCem.

Cytuj:
4*5 = 20 czyli 2 -0 to 2 = B
8*5 = 40 czyli 4 -1 to 3 = L
6*5 = 30 czyli 3 -2 to 1 = I

4x8 = 32 czyli 6 -1 = 5|1 = N
8x8 = 64 czyli 4 -2 = 2|1 = K
6x8 = 48 czyli 1 -0 = 1|1 = Y

1 – A, I, J, Y, Q 4 – D, M, T, V 7 – Z, O
2 – B, K, R 5 – E, N, W 8 – H, P
3 – C, G, L, S 6 – F, V, U, X,

Zastosowaliśmy powyższy wzór opierając go na alfabecie starohebrajskim i vuala.... Wyszło BLINKY!
Najśmieszniejsza część twojego posta. Raczej zastosowaliście coś, co nazywasz "wzorem" opierając to na waszych domysłach z dupy i voila... Wyszło to, co chciałeś, żeby wyszło. Mając zbiór liczb i mogąc wykonywać na nich dowolne operacje, bez problemu uzyskasz to, co będziesz chciał. Poza tym beholder z biblioteki NIE nazywa się Blinky, gamoniu, o czym sam zresztą mówi.
Dalej, skąd niby wiadomo, jak podzielić te słowa? Nie każde słowo składa się z sześciu znaków. Mogę się zresztą założyć, że w większości (o ile nie we wszystkich) książek ilość cyfr nie jest podzielna przez 6 (ani przez 3). No i skąd te mnożniki i dodawanie cyfr? Zgaduj zgadula, tak? Ok, 5 to niby z hebrajskiego (śmiech), a skąd x8?

Cytuj:
A teraz skierujmy się w stronę Bibliotekarza Hellgate:

Jak sami wiecie A wrinkled bonelord od czasu do czasu rozpisuje ciąg liczb, które regularnie pojawiają się nam na defaulcie. Opierając się na wzorze, który opracowaliśmy w raz ze znajomą osobą postanowiliśmy odszyfrować jeden z nich.

Oto urywek szkicu:

A Wrinkled bonelord: ---> 485 611 800 364 197
__________________________________________________ __

(485 611)

1) 5x 4 = 20 = 2 - 0 = 2 = B
5x 8 = 40 = 4 - 1 = 3 = L
5x 5 = 25 = 7 - 2 = 5 = E

2) 5x 6 = 30:2 = 15 = 6 - 2 = 4 = T
5x 1 = 5 :2 = 2 - 0 = 2 = K
5x 1 = 5 :2 = 2 - 1 = 1 = A
__________________________________________________ __

Jak sami zauważyliście z pierwszych dwóch trójkolumien po zastosowaniu wzoru ujawnił się wyraz: BLEAK TO co oznacza: NIEGOŚCINNY WOBEC dalej skończyliśmy ale myślę, że bibliotekarz piszę coś w stylu: Niegościnny wobec odwiedzających ludzi itp... co najprawdopodobniej się zgadza bo jak wiecie Bibliotekarz w rozmowach sprawia wrażenie nie gościnnego i odpychającego.
Pomijając już fakt, że znowu nie wiem skąd te mnożniki (dlaczego tym razem nie ma x8, za to jest :2?), na moje to nie wyszło ci tutaj "bleak to", tylko "bletka". Myślę, że beholder po prostu ma problem ze zrobieniem skręta, a za przyniesieniu bibułki da ci excalibuga!

Cytuj:
Wzór wydaję się być blisko prawdy, ponieważ ujawnia logiczne wyrazy. Niestety język angielski komplikuje o tyle sprawę, że wyraz bleak w zależności od kontekstu ma następujące znaczenie:
Tak blisko jak stąd do Honolulu. W dodatku wpław. To, co tutaj wysmarowałeś, nie ma nic wspólnego z logiką. Logika nakazuje formułować wnioski na podstawie przesłanek. Ty najpierw tworzysz wniosek, a potem wymyślasz przesłanki w taki sposób, aby twój schemat wnioskowania wydawał się być logiczny. Nie zmienia to jednak faktu, że wniosek jest gówno warty i wyjęty - nie skądinąd, a z dupy.

Cytuj:
bleak: posępny, blady, niegościnny, zimny, lodowaty, żałobny <--- I teraz zagadka co faktycznie ma na myśli Bibliotekarz? (to jest łamigłówka dla eksperta od języka angielskiego.
Od kiedy trzeba być ekspertem od języka angielskiego, żeby móc zajrzeć do słownika?

Cytuj:
Niestety Polacy grający w Tibie nie prezentują zbytnio wybitnego ilorazu inteligencji i dla niektórych nawet najprostsze słowa angielskiego są całkowicie nie rozumiane... eh... i z kim dojść tutaj do porozumienia? Gdyby Tibia została przetłumaczona na różne języki wtedy odpowiedź mamy praktycznie podaną na tacy.)
Dla ciebie nawet język polski wydaje się być niezrozumiały, z tego co zauważyłem. Znasz powiedzenie o drzazdze, belce i oku, mój ty wybitny inteligencie?

Cytuj:
Ps. W razie pytań proszę kierować je bezpośrednio do Cat de Luxe na Askarze w znacznej mierze ona jest autorem tego wzoru. Ja tylko podałem propozycje w postaci mnożników resztę opracowała ona. Przekopiowałem tutaj tylko urywek tych szkiców.
To ta laska, którą w "szkole informatycznej" nauczyli beholderskiego? Chętnie zapytam co to za uczelnia, bo ja jeszcze takiego przedmiotu nie miałem. Może w przyszłym semestrze...

Cytuj:
Gdzie pojawia się znak zapytania?
Łatwiej powiedzieć gdzie nie.

Cytuj:
Znak zapytania pojawia się podczas prób rozkodowania ksiąg w bibliotece hellgate, gdzie wzór nie zawsze pozwala się zastosować.
A gdzie się pozwala zastosować, że się zapytam?

Cytuj:
Przedstawiłem go po to, aby dać wam poszlakę
Moja wdzięczność nie zna granic.

Cytuj:
Skromna uwaga jest taka, że jeśli 3478 ma oznaczać Beholder to wzór zaczyna się komplikować. Dopatrzcie się, a domyślicie się dlaczego (wybaczcie, że zmuszam do myślenia ale niestety wymagam tego od was).
Dlaczego zaczyna się komplikować? To proste. Ty nie rozkodowałeś 486486 jako Blinky, tylko zakodowałeś Blinky jako 486486, bo tak ci akurat pasowało i wiedziałeś co chcesz uzyskać. Nic dziwnego, że do innego słowa ten system kodowania już nie pasuje.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pietras_Askara Pokaż post
Prześpij się z tymi słowami, a zrozumiesz dlaczego niektóre rzeczy przetłumaczam na szybko.
To ty idź się kurwa prześpij, i to porządnie, bo najwyraźniej sny ci włażą w klawiaturę.

Cytuj:
Ps. Życzę umiejętności czytania ze zrozumieniem (Wymagania: Facc i nieco inteligencji).
No facca już masz, a jak tam z inteligencją?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vincento_Vampire Pokaż post
hanba ci niemondry czlowieku jakies niespojnosci ci tu wyszly

jakie behold to niby 5, jaki npc to alistair, przecież on nie żyje i po co z nim wątek? skąd te mnożniki odejmowania i dzielenia, skąd ten wzór z liczbami? po co wątek z ekskaliburem? tożto się kupy nie trzyma, panie?

nie wiem jakiego smaku chciales narobic, ale dostalem niestrawnosci, brb kibel
Jak to po co excalibur/g? Napaćkać na raz wszystkiego, ile wlezie, i niech się noobki spod depo jarają. Szkoda, że to już nie te czasy. Kiedyś może by wzięło... w sezonie ogórkowym.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spupl Pokaż post
Jak wspomniałem wyżej, "Twoja osobistość" ma znaczenie. Chcesz żebym coś wniósł? Spróbuj skorzystać z tego, jeśli oczywiście potrafisz:

Próbowałem kiedyś tym "łamać/deszyfrować".
Kod ASCII był wałkowany milion razy, podobnie jak tzw. słownik T9 i wiele innych rozwiązań, które nasuwały się OD RAZU.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Qqrydziany_chrupek Pokaż post
Fajny temat i ciekawe rozkminy mi sie podoba. Chciałbym zauważyć, że podążanie za beholderami może być błędnym tropem ponieważ jak wszyscy wiem ich nazwa się zmieniła a myślę, że cipsoft nie zrobił by tego żeby nie zmylić graczy . Dodam jeszcze, że wydaje mi sie to wszystko troche przekombinowane, jakies szyfry alfabet hebrajski itp. jak to mówią "pod latarnią jest najciemniej". Tak czy siak powodzenia i czekam na kolejne odkrycia ;].
Nazwa się zmieniła, bo cipsoft nie miał praw autorskich do poprzedniej i ponoć groził mu proces. Jakie kolejne odkrycia? Na razie żadnego nie dokonano.

Ostatnio edytowany przez Ufocznik - 29-08-2012 o 04:35.
Ufocznik jest offline   Odpowiedz z Cytatem