Przeszukałem forum, artykuły, wypytywałem ludzi na temat atk power boltów arrows i zwykłych boltów i dostałem masę dziwnych odpowiedzi. Wszystkie jednak traktujące częściowo o danym temacie , a na dodatek sprzeczne ze sobą jeśli poruszały o tym samym

. Zamieszczam więc tan post aby to wszystko uporządkować, ujednolicić i zakończyć przeróżne brednie i dewiacje
najbardziej prawdopodobne według mnie są dane:
-Power bolt 55 atk + dwukrotna ilość twojego dista = ilość jego ataku, czyli
55 atk + 2*75 atk =205 atk
takie rozwiązanie najlepiej do mnie przemawia
( wcale nie zależy od mlv ) [ co do informacji o tym, że ma atk 75%-400% bolta hmm jakoś one do mnie nie przemawiają jak można z p-bolta mięć mniejsze obrażenia niż z bolta i w ogóle na jakiej podstawie się tak twierdzi ]
-Bolt 30 ( lub nawet 25

ciężko być pewnym ) atk + jednokrotna ilość twojego dista 30 atk + 75 dist = 105 atk
- arrow 25 atk + 5/6 twojego dista 25 atk + 5/6 * 75 =25 + 62,5 = 87 atk
( to by wyjaśniało dlaczego na początku przy małym skillu dista nie widać praktycznie różnicy a pojawia się ona dopiero przy wyższym skillu )
- spear 30 atk ( tak pisze na tibia.pl ) + ??? dista niestety nie interesowałem się nimi gdyż używam ich tylko do trenienia ale jeśli ktoś coś wie na ten temat będę wdzięczny jak napisze ( a no tak podobno jeszcze ich celność jest o połowę gorsza od amunicji )
No i jeszcze w jakimś artykule przeczytałem, że pall ma blood hit o 5% częściej niż inne profesje a do tego dużo trudniej zblokować atak z dystansu.
[Tak się zastanawiam czy spear nie ma takiej celności jak sword, mace, axe a ma podobno o 50 % mniejszą niż amunicja hmm było fajnie ale pewien nie jestem]
o poison arrows, burst arrows, kamyczkach throwings stars i throwing knife się nie rozpisuje