Zobacz pojedynczy post
stary 15-03-2005, 16:19   #175
Shadow Guard
Użytkownik forum

Shadow Guard's Avatar

Data dołączenia: 03 03 2005
Lokacja: Gdańsk

Shadow Guard ma numer GG 2436396
Oczko

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Khan
Taa.. Katana w Tibii to syf jakich mało. Ci, którzy się znają zdają sobie sprawę, że miecze samurajskie były jednymi z najlepszych broni siecznych w dziejach. Zarówno piękne jak i zabójcze. Wykorzystywane nawet w dzisiejszych czasach (Equilibrium, Matrix, Pulp Fiction). Według legend przecinały jednym cięciem 7 ludzi. (badania dowodzą, że 3). Tworzone przez najlepszych płatnerzy czasem nawet przez całe życie. Ech..

Ale dlaczego piszę o tym. Cóż, nie podoba mi się, co z Kataną zrobili CIPowie w Tibii.
Po pierwsze "You see a katana" już brzmi bez sensu. Poza Japonią Katana jest nazwą własną więc powinno być "You see Katana".
Po drugie - te statsy.. Katana jedynie na rooku ma jakies znaczenie. Na mainie nawet do treningow nikt ich nie chce tylko walają się po ziemi. Troche też boli, że jest jednoręczna, no ale cóż - samuraje walczyli oburącz bo taki mieli styl. Sam miecz jest wystarczająco lekki by władać jedną ręką.
Po trzecie - Cena... Oryginalna Katana kosztuje w przeliczeniu na dolary od 150-50k$. A na Tibii nie mozna jej ani kupic, ani sprzedac. (pomijając rook) Jedynie na Campie ponoć zchodzi za mniej niz 10 gp.
Po czwarte - wygląd Katany na Tibii tez pozostawia wiele do życzenia. Wygląda powiedzmy jak Carlin Sword - tyle, że z obciętą gardą. Widzieliście kiedyś na oczy Katanę? Bo CIPy chyba nie!
Po piąte - dostępność. Katana wypada z Vampirów? (chyba o jedno Anime za dużo..) Z rotwormów? Skąd niby? Swordy i Mace to jeszcze, bo to prawie jak smieci.. Powinna wylatywać z Hero, WW lub BK.

Także, w sumie to Katana w Tibii jest kataną tylko z nazwy. (Tak zbeszcześcić, tak piękny miecz. Hańba i dyshonor!) Jedyne co trzyma mnie przy zyciu to fakt, że Nanigata już wyszła ciut lepiej.

BTW. Macie moze inne grafy Katan do Tibii?
Mam pomysł na nową Katanę do Tibi, lecz niestety narazie do niej grafy nie mam. Plz zajrzyj do topicu "Propozycje na nową broń, armory, itd..."
Shadow Guard jest offline   Odpowiedz z Cytatem