Zobacz pojedynczy post
stary 19-03-2005, 16:15   #46
djkuter
Użytkownik Forum

djkuter's Avatar

Data dołączenia: 23 04 2004
Lokacja: Jastrzębie Zdrój Kolor skóry: Biały!

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 8
Skille: 23/25
Poziom mag.: 1
Wyślij wiadomość przez ICQ do djkuter djkuter ma numer GG 3596971 djkuter ma login Tlenu laik6@tlen.pl Adres Jabbera do djkuter Send a message via Skype™ to djkuter
Domyślny

Werd
Wiedz o tym, że jeśli "studjujesz" historię, nie upoważniacię to do dawania ostatcznych sądów, jaki człowiek odegra rolę w historii, wielu historyków (mądrzejszych od ciebie) nie wie, jak rolę odegrali noiektrzy ludzie. Teraz to rzeczy
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Werd
hehe, ja studjuje historie, ty raczej mało wiesz -.-
A co miał innego zrobić???? w innym razie Polska by stoczyła sie poraz kolejny w otchłanie historii!!!!!
To wiedz o tym, że "dzięki Piłsudskiemu, który popierał Państwa Centralne (niektórzy też popierali, ale na POCZĄTKU) i jako pierwszego ambasadora, ustawił Niemca, więc "Wielka czwórka" (Anglia,Francja, Włochy, USA) zaczęły się zastaniawiać gdzie umieścić Polskę, wśród przegranych, czy wygranych. Więc pewnie dostalibyśmy jakąś cząstkę Polski. Na szczęścię Roman Dmowski nie spał i szybko dzięki zabiegom politycznym (przy pomocy ludzi), wymógł na Piłsudskim wycofanie ambasadora do Niemiec.

Cytuj:
A i niewiesz nawet jaka była wtedy sytuacja idt. i niewiesz co wogóle zrobił ten wielki Polski patriota !
A ty może, wiesz, żyjęś w tamtych czasach. Może z opowieści pra/dziadka jak by dzieckiem. CO zrobił, nie miał nigdy poparcia Polaków. Jednak miał szczęście jak mało kto. Kiedy chciał dostać kasę od Niemców, ci go w nagrodę (wtedy nie uśmiechało mu sie to, ale później [dla niego] okazało się zbawienne) internowali w Magdeburgu. Kiedy wrócił na początku lispopada (niemieckim opancerzonym pociągiem) obiecał im Wielkopolskę i Śląsk (ustnie nie formalnie, na szczęście) , od razu poddała mu się Rada Regencyjna i Polnische Wehtmacht. A z "Cudem nad Wisła" to tylko nieprawdziwa legenda. Bitwa (część decydująca) oddbyła się 15-16 sierpnia, a Piłsudski złożył na ręcę W. Witosa rezygnację z funkcji Naczelnika Państwa i pojecha do rodziny koło Nowego Sącza. Witos nie podał do publicznehj wiadomości tego faktu, bo ba sięspadku morali u żołnierzy. Zaś J. Piłsudski gdy tylko usyszał, że Polacy wygrali, rzucił się w pogoń za bolszewikami (17. sierpień) i odwołał wcześniejszą decyzję.

Cytuj:
PIŁSUDSKI JEST DLA MNIE WIELKIM CZŁOWIEKIEM I NIKT NIE MA PRAWO MÓWIC O NIM ZE ZACHOWAL SIE HANIEBNIE, BO JEST TO POPROSTU WBREW HISTORII
Mam prawo mieć wasną opinię, mógłbyś mi jej zabronić gdymym zakłaadal tematy "Hitler żyje", "Narodowy Socjalizm zawsze zwycięża" "tylko Nazizm, ponieważ zabrania tego Konstytucja RP. TO przed Piłsudskiego Polska przegraa druzgocąco Kapmanię Wrześniopwą (przyna to nawet Rydz-Śmigły - jeden z bnajwiększych propagatorów JP).Wbrew historii jest wiele rzeczy. Pamietaj o tym