>>Nie ma kultu papieza w polsce?
Stare babcie to co innego.
>>A te setki pomnikow? (stawiane ZYJACEJ OSOBIE!)
No i?
>>Ulice, place, skrzyzowania nazywane jego imieniem?
Boli Cie to?
>>I co najwazniejsze - nazywanie go SWIETYM? (PS. Tylko mnie ubawil transparent pokazany w czasie jednej z pielgrzymek? "Tatusiu Święty - kochamy Cię").
To ze ktoś jest debilem, to nie znaczy ze papiez jest temu winny, co nie? BTW: to chyba miało być zdrobnienie od "Ojcze Święty"
>>A to znacie? "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9).
Przewrotność w twych słowach czuję.
>>To nie jest kult jednostki?
>>Jesli nie to, co jest?
Ja bym to nazwał autorytetem, ale jak chcesz.
>>Mam sie wrazenie, ogladajac papieskie wizyty w Polsce, ze Bog jest tutaj najmniej wazny i obchodzi katolikow mniej niz ateistow. Papiez kichnal, ziewnal, pomachal ręka, wyjrzal przez okno, zazartowal - to rozpala JEGO wiernych do białosci i staje siz wiadomosciami dnia.
Ale czemu ja ciągle mam wrażenie że mówisz o starych babciach? Czemu do cholery ciągle uogólniasz? To jakby ktoś się źle poczuł to nie można z tego nic zrobić? Papież jest osobą publiczną, a to raczej nie nasza wina że w TV robią z Niego temat dnia. Jego raczej też nie. Więc czemu ciągle wciskasz mi kit że to przezemnie jesteś narażony na wysłuchiwanie wiadomości o Papieżu? Podobno mamy wolność, a Ty na siłę chcesz go zjechać, zmieszać z błotem itd... Och, pardon, powinienem powiedzieć "otworzyć nam oczy", czyż nie?? żałosne.
A tak bajdełej, tak bardzo Cię boli to, że Polacy są głęboko związani z religią? To kończ waść naukę i spierniczaj z tego kraju jeżeli tu jest tak źle.
>>Co ciekawe - sam papiez przeciwko takiemu wywyzszeniu nie protestowal.
A to wszystko sprawia, ze Polska jest postrzegana w Europie jako 'europejski iran'.
Czyli mamy być nijacy, a najlepiej to wogóle zapomnijmy o własnej polityce wewnątrzpaństwowej, stańmy się laiccy.. itd, itp... Tylko że potem to wygląda tak jak we Francji: religiofobia.
>PS. Dla tych dla ktorych Wojtyla to krysztalowa ikona, ktorej nie ma nic do zarzucenie, polecam lekture:
>>
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,325
>>Pewnie malo kto sie skusi, bo dlugie, ale coz...
Skuszę się. A potem się pośmieję.
Z tego co przeglądałem na szybko zauważyłem jedno: serwis sam się napęda, tzn wszystkie linki więcej dodatkowe info itp są w tym samym serwisie...
[EDIT]
Długo mi zeszło, a tu posty lecą...
Cytuj:
"Błogosławieni będziecie, gdy ludzie was znienawidzą, i gdy was wyłączą spośród siebie, gdy zelżą was i z powodu Syna Człowieczego podadzą w pogardę wasze imię jako niecne: cieszcie się i radujcie w owym dniu, bo wielka jest wasza nagroda w niebie. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili prorokom.
(...)
Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom (Łk 6, 20–26)."
|
I znów jesteś przewrotny.
>U nas Wojtyle sie tylko chwali, chcesz, zeby podpadl pod ten drugi warunek?
I co, teraz niby ty jesteś dobry a my źli, tak? phi.