Zdecydowanie palek. Gralem wcześniej Knightem, ale tak od 20 lvl zacząłem zbierać "na kiedyś" eq dla palka, czyli łuk, kusze, i duuuzo spearów, boltów i strzał. W końcu stwierdziłem, że mam dosyć knighta, i stworzyłem palka. IMHO najprzyjemniejsza profesja. Oto moje argumenty:
Palek ma sensowny mlvl i dość szeroki komplet użytecznych zaklęć, więc nie jest pod tym względem "ułomny" w przeciwieństwie do knighta.
Sorc better , te runy palka to az mnie bola lol, a knajt robi UH-Makera, albo koledzy mu robia
Ma dośc sporo HP, więc mniejsze ryzyko łatwego deda na wysokim lvl (nie to, co druid i sorc).
Utamo Vita
Skille lecące szybko (dist szybszy niż sword/axe/club knighta, shield identyczny)
sorc to inna bajka
Dość łatwy exp, dośc szybko można zacząć bić nawet dobre potworki. W dodatku czy to hunty, czy exp, zazwyczaj mało obrywamy, więc nie ma kosmicznych wydatków na UH, komfort też jest znacznie większy...
Moj kolega ma FACC palka i nie ma gdzie expic bez ryzyka deada - moze jedynie guardy obok Kruzaka. Sorc tez nie traci na UHy.
I przede wszystkim jest IMHO najlepszą postacią do solowania naprawdę silnych potworów (pomijam tutaj sorca, który na kosmicznym lvl zabije nawet najsilniejsze bydlę jednym lub kilkoma UE)
sorc znow lepszy, bo jak przyznales UE, a wczesniej do blokowania summony
Z moich obserwacjii wynika, że jest jednym z najgroźniejszych rywali w pvp, chociaż tutaj można się spierać
UE, bolt, bolt, bolt, bolt, UE, pall dead
Aha, jeszcze jedno - palkowi stosunkowo łatwo jest znaleźć gildię (całkiem sporo ma tylu knightów, że przestaje ich rekrutować), kumpli (hunty i pvp) i przede wszystkim zdecydowanie łatwiej się wkręcić do ekipy na hunta. Bloker zazwyczaj potrzebny jest tylko jeden, a dodatkowy bolter zawsze się przyda.
sorc jak nie chce kasy za runy ma tak samo
Jedyny problem to dość upierdliwy trening, nie można po prostu afkować (chyba, że ktoś ma 0 ambicjii i jedzie na makro albo innym g**nie) ale ja dobieram po prostu coraz silniejsze potworki. Od pewnego momentu, przy dobrym eq i odpowiednim miejscu bardzo dobre są Slimy, tłuczemy po prostu summony, trzeba tylko mieć sporo zapałek i uważać na nie, bo nie można ich wyciągnąć spod Poison Fielda (ew. można uzyc runek DF)
Eh... sorc nie musi trenowac
Aha, i duża prośba do wszystkich, którzy jeszcze nie wiedzą: PALADYN pisze się przez jedno L !!!
SORC ROX, CHOCIAZ PALLY TEZ MOCNY