Cytuj:
Oryginalnie napisane przez dap-galothij
Ale obawiam się, żeby nie było to coś podobnego do tego cynika.
|
Hmm... w czym rzecz z tym cynikiem? Nie mogę się odnieść do Twoich obaw, bo nie wiem, o co chodzi.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez mejlun
Czemu nie. W sumie socjologia to bardzo interesująca dziedzina nauki. Chociaż według mnie opisywanie zachowań osób niedorosłych intelektualnie mija się lekko z celem, bo są one nieprzemyślane. A przecież większość graczy Tibii to jeszcze dzieci (na przykład ja). No cóż, zobaczymy.
|
Rozumiem Twoje racje, jednak pamiętaj, że społeczeństwo to nie tylko dorośli, ale również osoby niepełnoletnie, niedojrzałe itd. W Tibii są zarówno osoby dorosłe, które próg 20 lat mają już dawno za sobą, jak i nastolatkowie. To nawet dobrze, że jest taki przekrój wieku, bo dzięki temu badania będą bogatsze. Oczywiście Twoje zastrzeżenia nie są pozbawione racji - dobrze, że zwróciłeś uwagę na aspekt wieku graczy. W trakcie opracowywania tematu wezmę to zagadnienie pod uwagę.
Piszesz, że zachowanie osób niedorosłych intelektualnie nie jest przemyślane. Wierz mi, że wielu ludziom dorosłym również brakuje dojrzałości w tym względzie. Nie musi to zależeć od wieku. Jest wiele osób nastoletnich, które naprawdę dobrze rozumieją swoje zachowania. Np. Twoje 14 lat to już nie tak mało - widać to zresztą po Twoim stylu wypowiedzi. Według mnie np. Twój wiek wcale nie jest przeszkodą do wzięcia udziału w badaniach przez Ciebie i wielu Twoich rówieśników.
Kolejna kwestia: pytania będę starał się formułować tak, żeby nawet osoby bardzo młode i naprawdę niedojrzałe mogły udzielić odpowiedzi. Z tego, co na razie mi się rysuje, to będę pytał głównie o zachowania, a także o poglądy na pewne kwestie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez mejlun
(...) Życzę powodzenia, opowiedz jak zostanie przyjęta praca na uczelni. (to ma być napisane jako praca magisterska? )
|
1. Dziękuję. :-)
2. Prowadzący zajęcia na uczelni bardzo zainteresował się tematem. Powiedział, że ciekaw jest, co z tego wyniknie. Hmm.. ja też jestem mocno ciekaw :-).
3. Nie jest to praca magisterska. Jestem na pierwszym roku studiów, będzie to praca semestralna, a ocena z niej będzie jedną z podstaw ogólnej oceny z socjologii. Możliwe natomiast, że za kilka lat wrócę do tematu w kontekście pracy magisterskiej. Tym bardziej, że to naprawdę ciekawy temat.
A teraz może kilka zdań o mojej pracy jako takiej, bo na razie wiadomo tylko tyle, że jest nakierowana na socjologię i że będzie poświęcona Tibii...
W moim opracowaniu zamierzam się skupić na przejawach życia społecznego, które są przenoszone ze świata realnego do wirtualnego świata gry sieciowej. Dzięki temu, że za prawie każdą postacią kryje się żywy człowiek, można w ogóle zajmować się grą w nauce o socjologii (a socjologia to nic innego jak nauka o społeczeństwie, tylko proszę nie mylić ze szkolnym przedmiotem wiedza o społeczeństwie - to informacja dla tych forumowiczów, którzy są na wczesnym etapie edukacji).
Zamierzam się skupić w mojej pracy przede wszystkim na dwóch aspektach:
1. Procesy kształtowania społeczeństwa w wirtualnym świecie gry.
2. Zachowania negatywne - różne aspekty zagadnienia.
Być może w trakcie pisania dojdę do nowych stwierdzeń, które zaprowadzą mnie do trochę innych zagadnień. Na razie to dopiero początek. Mam nadzieję, że udało mi się w jasny sposób przedstawić tematykę pracy. W razie pytań piszcie posty...