Zobacz pojedynczy post
stary 12-04-2005, 19:02   #153
Quodion
Użytkownik Forum

Quodion's Avatar

Data dołączenia: 01 03 2005

Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

W Tibii wkurza duuużo rzeczy, szkoda tylko że wszystko jest spowodowane zachowaniami graczy, sama gierka jest spoko.

1. Żebracy (8/10 to polacy) - Tacy goście potrafią doprowadzić do baiłej gorączki. Stoi facet w depo i krzyczy "15gp plx". Czasami jeszcze jak się wróciło z hunta na DL i wypadło wtedy np. Royal Helmet to można już rzucić te 15gp. Szkoda tylko że najczęsciej tacy goście nie ryzygnują i chcą więcej, więcej i jeszcze więcej (p-set, spike/serpent sword, steel helmet (to zawsze niskie lvl)). A jak jeszcze nie dasz to są baardzo smutni, albo wyzywają od n00bów/skąpców. Podczas gdy na światach PvP można postraszyć ich huntem/zrokoowaniem, to co zrobić na non PvP. Tylko ignor...
2. Lurerzy i traperzy (5/10 to polacy) - Czyli kolejny przykład skączonego n00bstwa. Podczas gdy zlurowanego potworka można wybaczyć (jak się przed nim ucieknie), to taka osoba często jeszcze blokuje by jego ofiara zgineła. Traperzy też nie są bez grzechu. Umawiają się, robią pułapke i zabijają każdego kto w nią wejdzie. Szlag może trafić gdy właśnie szło się poexpic, a w rezultacie giniecie i tracicie cenny bp z uhami (chyba każdy nosi z sobą tak na wszelki wypadek).
3. Blokerzy... depotu (9/10 to polacy) - Takich to tylko zrookować bo NIC nie robią i blokują depo. Taki człek wrócił sobie z hunta, zdobył porządne itemki, kase, itp. Chce wejść spokojnie do depo i zostawić itemki, tyle że jest problem... nie można wejść do depo. Ludzie stoją sobie przed depo blokująć je. Najczęsciej to są runmakerzy, handlarze, żebracy i osoby zbierjące się na jakieś hunty (szkoda tylko że muszą się zbierać przed depo... 3 godziny). Dobijące jest też że to nie tylko niskie lvl które można jeszcze przepchać ale i wysokie... i co takiemu zrobić, w końcu jak go popchasz to może cię nawet przy odrobinie złej woli zrookować.
4. "BR?" (1(0?)/10 to polacy (niektórzy robią sobie tak jaja)) - Nie mam nic do inteligentych brazilijczyków uczciwie grających w Tibie. Ale do tych nie myślacych newbie pochodzącym z Południowej Ameryki i ciągle wołającymi do każdego "br?". Jak się gada naraz z 5 osobami i uczciwie expi to już ciężko się gra i jest się złym, a taki "br?" niestety przelewa szklankę (mam nadzieję że to zrozumieliście)...
5. Ciecie (7/10 polaków) - Mam na myśli osóbki kupujące/sprzedające u NPC godzinami. Na Rookardzie to już nie mówię, bo tam same newbie nie umiejące gadać z NPC, ale w takim porządnym mieście jak Carlin to lekka przesada by 6 osób stało w kolejce przez to że jeden nie wie jak napisać że chce sprzedać viking helmet. A gdy już jakiś średni lvl się przybłąką z zamiarem zabawy cudzym kosztem i rzuca fire fielda w drzwi i nimi się bawi to tylko sobie w łeb strzelić, bo ani nie sprzedasz, ani nie wyjdziesz z sklepu.
6. Expowice (5/10 pl) - Mam na myśli osóbki zajmujące sobie określone respwany i niedopuszczają do nich innych. Najlepszym przykładem powinny być kopalnie koło Kazordoon gdzie ludzie zajmują respwany dwarfów soldierów/guardów i zabijają każdego kto też by chciał sobie na nich poexpic. Wkurzające też jest że liściki które zostawiają by pisało że ONI tu expią i NIE wolno nikomu to wchodzić, rozpływają się w powietrzu (mówią że jest przez dziurą liścik, a nie ma). Szkoda tylko że rozpływają to inne n00bki...
7. Śmieciarze (10/10 polaków) - Baaaardzo wkurzające osóbki. Pewnie nie jeden chciał się pochwalić koledze i rzucił super itemki/grubą kasę na skrzynkę, a tu nagle jakieś parcele leża na jego miejscu, a jak je wyrzucasz to lecą inne. W takim wypadku należy przeczekać aż ustąpią i sobie pójdą, potem spokojnie już wyrzucać śmieci. Bądź dawać wszystko do jakiegoś bp, do siebie i czekać aż skączy im się amunicja, szkoda tylko że mają ją coś baardzo dużo...
8. Klauni (8/10 polaków) - Nie mam na myśli grajków, ale wysokie lvl, którym znudziła się Tibia i bawią się kosztem innym. Najczęsciej to pallowie. Stoją sobie przed depo i strzelają do pierwszysch lepszych osób bełtami/runami. Co do strzelających to jeszcze pół biedy. Gorzej jest że cała "publiczność" gromadzi się w depo, robiąć niemiłosierny korek. Nie można wtedy wejść/wyjść, a jak facet zauważy ciebie? Tylko sprint do świątyni i modlić się że tam też nie ma "publiczności".
9. Spamerzy (8/10 polaków) - "buy plate armor, buy plate armor, buy plate armor, [...]". Chyba nie trzeba tłumaczyć. Gostek chodzi po całym depo i pisze tak długo aż ktoś wreszcie mu sprzeda/kupi. Szkoda tylko że najczęsciej jest tego tak dużo że literki zajmują cały ekran. A gdy już caps lock włączy to kaplica (jego).
10. Kłamcy (7/10 polaków) - Tyczy się każdego rodzaju kłamstwa w Tibii. Od żebraków proszących o parę gp, bo ulegli hackowi (a nie dostali), do ludzi że mówią że nie ma nic zlurowanego czy "nic tam nie ma, złaź śmiało". Szkoda tylko że tam "coś" jednak jest.

To nie wszyscy oczywiście. Ale najgorsze zachowania według mnie. Chciałem się jeszcze bardziej rozpisać o innych (głupie nicki, AFK, thiefy, blokerzy respa itp. itd.) ale nie są tak bardzo wkurzające jak te powyższe...
Co ciekawe zauważcie jak dużo z nich to polaków. W kategoriach tych co wypisałem wychodzi że 68% to polaków...
no comment...