1. Czy płeć osoby, którą spotykasz w Tibii, ma wpływ na to, jak postrzegasz tę osobę?
Raczej nie, podobnie jak w normalnym świecie.
2. Czy płeć osób grających wpływa na Twoje zachowania względem nich?
Coż, oczywiście, że tak i trudno się temu dziwić. jednak e różnice wypływają z dobrych manier no i faktu, że kobiety i mężczyzny raczej nie traktuje się tak samo. Nie chodzi tutaj o równouprawnienie, tylko o kontakty międzypłciowe. Normalna sprawa i nie ma się tu czego wstydzić.
3. Czy zauważasz w grze zachowania, które można często zaobserwować w realnym świecie, jak np. uprzejmość mężczyzn wobec kobiet, obopólne zaloty pomiędzy graczami o różnych płciach lub inne? Czy miałeś w Tibii do czynienia z jakimiś przejawami relacji damsko-męskich, które znasz z realnego świata?
Coż. Nieraz spotykałem graaczy, którzy podarowują płci pieknej kwiaty lub drobne prezęciki. Nieraz też słyszałem rozmowy, które kierowały się wyraźnie w stronę lekkiego flirtu lub coś w tym rodzaju. jest to jak najbardziej normalne chyba, że kobieta okaże się potem mężczyzną, który tylko kobietę udawał (nie wliczając graczy, którzy wybierają dla siebie postać o płci przeciwnej do swojej co nie jest zakazane, gdyż nigdzie nie jest powiedziane, iż płec gracza i płeć postaci się zgadzają. W końcu niektórzy poszukują tego ducha RPG).
4. Czy miałeś do czynienia w świecie gry z dyskryminacją na tle płci?
Coż, raczej nie choć trudno mi tutaj być w stu procentach pewnym, gdyż moja pamięć bywa zawodna. Jednak jeśli miałbym wybierać między tak/nie, to wybrałbym "nie".
when I lay my vengence upon thee!
|