Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 03 2005
Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
|
1.Jak duże znaczenie w świecie Tibii ma dla Was wiek innych graczy? Czy oceniacie graczy wg wieku?
Dla mnie wiek graczy nie ma żadnego zanczenia. Często się okazywało że gdy zaprzyjaźniłem się z innym graczem, to okazywało się później że jest parę lat młodszy/starszy. Ocenianie w Tibii według wieku jest według mnie głupie. Co to za różnica czy ma 9 lat czy 21, skoro i tak nie widzę go za monitorem. Najważniejsze są zachowania gracza. Często 10 latek potrafi być znacznie mądrzejszy od 20 latka, a jest to ogromna różnica wiekowa. Gdy się już okazuje jaki ma wiek, nie zmienia to moich zachowań, aczkolwiek zaobserwowałem że inni zmieniają zachowanie. Gdybym zmienił zachowanie w stosunku do gracza, ten by to napewno zauważył, gdyby był starszy, to bym zmienił na bardziej szanującego go, a młodszy to odwrotnie. Niestety taka zmiania potrafi być bardzo bolejąco dla niego i ostatecznie może najzwyczajniej przestać być naszym kolegą. Dlatego nie oceniam według wieku.
2. Jak wiek innych graczy wpływa na Wasze zachowania wobec nich?
Nie wpływa u mnie. Jeżeli człowieczek zachowuje się jak dorosły, mimo że ma 9lat, to będe go tak traktował. Będe miał do niego szacunek i też jego zdanie będzie miało u mnie duże znaczenie. Natomiast jeżeli będzię się zachowywał jak n00b, mimo że jest 18latkiem, to będe go też tak traktował. Nie będzie mnie obchodziło jego zdanie, i też będe go unikał. Nie widzę żadnych powodów by wiek kogoś innego, decydował w Tibii o moje zachowania w stosunku do niego.
3. Jaki jest wg Ciebie wpływ wieku graczy na relacje międzyludzkie panujące w Tibii?
Ja powiem że taki średni. Doświadczeni gracze żadko pytają się o wiek bo wiedzą że to nie ma żadnego znaczenia. Najważniejsze są zachowania. Hmm... Co do tych mniej wtajemnniczonych (do 20lvl(jeżeli to 1gra oczywiście)), to często osóbki pytają się o wiek (przynamniej mnie się tak pytają) i z góry oceniają, tym samym atmosfera wsród low-lvl jest że się dobierają w grupy wiekowe. Ale z czasem młodzi gracze dostrzegają że to bezsens skreślać kogoś w Tibii za wiek i później nawet mimo dużej różnicy wiekowej potrafią z sobą kolegować.
4. Czy sprawy wieku w Tibii są wg Ciebie traktowane inaczej niż w realnym świecie?
Oczywiście. W realnym świecie nie widzę by osoby dorosłe, jak i bardzo młode chodziły z sobą pograć w piłkę i takie tam (chodzi o to że się nie znają i się nigdy nie znały). Przecież grupy jakie się zbierają w realu są prawie zawsze w podobnym wieku. Natomiast w Tibii, ludziki chodzą na hunty/trenować nie patrząc na wiek. W Tibii ludzie nie patrzą (przynajmniej niektórzy) na wiek, tylko na zachowania, a realu ludzie z góry określają osoby z względu na wiek.
Jeszcze małe uwagi:
W Tibii za wiek często służy level. Ludzie rzadko, a nawet bardzo rzadko kolegują się z sobą gdy mają dużą rozpiętość levelową. Nigdy nie widziałem by 40lvl, najzwyczajniej pogadał z 10lvl o tak sobie. Każda osoba w Tibii, pierwszą rzecz jaką robi na widok osoby która się do niej odzywa, naciska "look" i ocenia wg lvl. Jeżeli osoby mimo ogromnej różnicy lvl chodzą z sobą, pomagają sobie i w ogóle kolegują się. Oznacza to że wcale nie poznali się gdy mieli takie zróżnicowane levele, a gdy mieli podobne. Czyli jedna z tych osób poprostu założyła nową postać i powiedziała o tym drugiemu. Tym samym drugi, jako że to ta sama osoba, tylko że z innym lvl, najzwyczjaniej kontynuuje przyjaźń zaczętą w okresie podbonego lub takiego samego lvl, albo to realny kolega.
Każdy z góry skreśla osobę gdy ma taki, a nie inny level. Jeżeli człek ma powyżej 50lvl to każdy sobie myśli: "O jaki doświadczony gracz, zaprzyjaźnię się z nim...". Podczas gdy na widok 8lvl każdy myśli sobie: "Eee.. tam. Pwnie jakiś n00b". Jednym słowem ludzie określają osobę jaki ma lvl, często też, jeżeli tego nie wiedzą, to w ogóle nie biorą pod uwagę że ta sama osoba może mieć chara z 100lvl, a ten będzie służył za runmakera.
Inną ciekawą cechą są zachowania graczy w stosunku do ich levela. Jeżeli ktoś ma duży level. To niższe często się podlizują w stosunku do niego. Nie ważne jakie ma zachowania. Czy to dojrzały 9latek, czy niedojrzały 20letni gnojek z podwórka. Z góry też są skreślani niskie lvl, jeżeli tak low-lvl coś poprosi to nikogo nie obchodzi jego zdanie. Nie ważne czy ma 5,10,20,50 lat i zachowuje się jak dojrzały czy gnojek. Ważny jest level, a jeżeli ma niski to wszyscy go olewają bądź nawet się na nim wyżywają.
Jednym słowem można określić to tak: "Ważny jest tibijski level, nie ważny prawdziwy wiek i zachowania.".
Mam wrażenie że trochę zboczyłem z kursu, ale też mam nadzieję że chodź trochę pomogłem...