1. Co sprawia, że w świecie Tibii pewne rzeczy są dla Ciebie bardziej, a inne mniej ważne? Czy są to poglądy wyniesione ze świata realnego, a może grając w grę i spotykając się z innymi graczami nabierasz nowych perspektyw, przejmujesz dążenia od innych graczy?
Zasadniczo grając w cokolwiek patrzę na to w ten sposób: nie jest to pewna forma mojego spełnienia się czy pokazania innym jaki jestem w rl. To dla mnie po prostu pewna rozrywka, przy której spędzam mój wolny czas. Jednakże naturalnie w takiej grze zachowuję się jak w rl. Dobra rozrywka w grze to dla mnie po prostu chęć bycia najlepszym i dążenie do tego. Oczywiście nie po trupach do celu, ale jednak skilowanie i exp są tutaj głównymi wyznacznikami. Jako, że jest to gra online, to kontakty z ludźmi są nieuniknione i nie stronię od nich, jednakże nie jest to główny wyznacznik ("gram, bo chcę poznawać nowych ludzi"). Czasem oczywiście, ktoś w grze może mnie zainspirować, zaciekawić czymś, przez co nie wykluczam możliwości zupełnej zmiany priorytetów w Tibii.
2. Czy level posiadany przez gracza wpływa na to, co o nim myślisz? Jeśli tak, to jak?
Tak. Jeśli ma wysoki lev, to myślę, że musi dużo grać w tą grę = mniej czasu spędza na nie_wirtualne zabawy. Dodając do tego przeciętny wiek graczy, wnioskuję o pewnym jego podejściu do szkoły i prawdopodobnie o kulturze osobistej. I muszę przyznać, że to się często sprawdza (niski poziom kultury osobistej, w trakcie rozmowy same przekleństwa, rzucanie błędami ortograficznymi jak gnojem po polu, próba dowartościowania się w grze poprzez zastraszanie etc), ale nie zawsze (!)
3. Czy masz szacunek do graczy mających wyższy level niż Ty? Jak duża musi być ta różnica, żebyś ewentualnie poczuł respekt dla takiego gracza? Czy taki respekt wynika z pewnej obawy przed silniejszym graczem? (Jeśli tak, to nie wstydźcie się do tego przyznać - to normalny mechanizm u każdego człowieka...).
Szacunek != respekt.
Mogę czuć respekt do graczy, którzy mają lev=(100-200)%*mój_lev, lub dużo lepsze skile. Jednakże to absolutnie nie implikuje szacunku (patrz pkt. 2). Często jest tak, że (jak już to było wspomniane) high lev są znani z dzielenia kont, handlu nimi, wykorzystywania swojej siły do wymuszenia haraczów, wymuszenia opuszczenia dobrych miejsc do polowań, zabijania bez powodu (tzn oni zawsze znajdą powód - wiadomo, o co chodzi) etc.
I tak, respekt wynika z tego, żeby jeszcze sobie pograć w tą grę (czytaj: nie być ściganym do końca swojego tibijskiego życia przez jakichś dzieciaów z porąbanym poczuciem własnej wartości = przewrażliwienie)