1. Czy podczas Twojego grania w Tibię spotykasz się w jakiś sposób z obecnością gildii? Czy w jakiś sposób zaznaczają się one w Twoim "tibijskim życiu"? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Tak, jestem liderem jednej z gildii. Czy się zaznaczają... pozwalają mi w pewien sposób rozwijać umiejętność dowodzenia ludźmi, jakiejś organizacji etc. Jako lider mam swoje obowiązki wobec gildii i często muszę własne interesy odsunąć na bok.
2. Jeśli należysz do gildii, to jaki był powód wstępienia do niej? Jak nazywa się Twoja gildia i co możesz o niej napisać? Jak myślisz, dlaczego inni gracze wstępują do gildii?
Powód był taki, że kumpel mnie zaprosił. Powiedział, że poznał kilku sympatycznych ludzi i fajnie by było, żebyśmy byli razem w gildii.
Gildia nazywa się Empire of Sirs. Początkowo była założona przez grupkę Szwedów, którzy okazali się bardzo miłymi ludźmi. Od tamtej pory trzymamy się razem.
Gracze wstępują do gildii z różnych powodów:
- mają znajomych w tej gildii
- chcą mieć gildię, jako "straszaka" na innych (jestem w gildii, więc ze mną nie zadzieraj, bo moi kumple się zemszczą)
- chcą dołączyć do jakiejś silniejszej grupki, żeby razem z nimi organizować wyprawy
- dołączanie do gildii z ludźmi tej samej narodowości - łatwiejszy kontakt i rozmowy (w przypadku słabej znajomości angielskiego)
- dołączanie do gildii znanej z prawdziwego rpg-owskiego podejścia do gry - chcą razem z innymi ludźmi trzymać klimat gry
3. Jak uważasz: czy bycie członkiem gildii w Tibii pomaga? A może szkodzi?
Pomaga. Często można liczyć na pomoc współtowarzyszy w wpólnych polowaniach; można liczyć na ochronę przed pk (player killer); często jest kilku ludzi online, można porozmawiać sobie z kimś znajomym; bycie w gildii może służyć jako "odstraszacz" dla innych (patrz pkt 2). Mi, jako liderowi dodatkowo pomaga (patrz pkt 1)
4. Czy gildie, z którymi się spotkałeś, mają ustaloną hierachię członków, np. szefa czy grupę osób przewodzących gildii? (proszę o odpowiedź na to pytanie osoby, które znają strukturę danej gildii... w razie konieczności będę szukał informacji w innych źródłach)
Tak. Gildie w Tibii są tak skonstruowane, że potrzebny jest 1 lider oraz przynajmniej 4 vice-liderów z wykupionym premmium account. Lider może tworzyć i nazywać kolejne rangi dla członków. Przynależność do poszczególnych grup można ustalać w zależności od czasu przebywania w gildii, stopnia zżycia, levelu, profesji... Dodatkowo lider może nadawać tytuły członkom oraz zapraszać do gildii i wyrzucać z niej ludzi. Vice liderzy mogą zapraszać oraz wyrzucać ludzi z gildii. Ponadto każdy członek może zmieniać rangę innego członka, z niższą rangą od swojej, na inną rangę, także niższą od swojej.
Aktywna gildia może mieć swój guild hall czy guild house, w którym można się "zadomowić". Ponadto gildia ma swoje własne podforum na głównej stronie Tibii.