Pierwsze 3 pytania bardzo wiążą się ze sobą, więc pozwolę sobie na nie odpowiedzieć jednym ciągiem
W Tibii gildie są dość ważne i to z wielu powodów. Po gildii można często poznać, czego możesz się spodziewać po graczu. Niektóre gildie znane są z częstych wojen, widząc więc takiego gracz możesz przypuszczać, że za byle co może zaatakowac, więc lepiej spokojnie z nim rozmawiać. Inne zaś gildie są bardziej pokojowe, i tu z kolei odrazu widać, że jest to ktoś, z kim mozna pogadać i byćmoże nie zaatakuje cię za to, że nie ma poczucia chumoru

Przynależność do gildii daje także pewne poczucie bezpieczeństwa. Wiesz, że kiedy masz jakiś problem, są ludzie, na których możesz liczyć.
Nazwy pozwolę sobie nie wymieniać ze względu na moją pozycję na tej stronie (zaraz masa ludzików będzie pisała do mnie i mi grać nie dadzą

) Do gildii tej wstąpiłem z kilku przyczyn. Po pierwsze, chciałem wstąpić do jakiejkolwiek gildii, która dawała by mi pewne poczucie bezpieczeństwa. Po drugie, znałem już kogoś w gildii wcześniej (lidera) więc był to dobry początek. Po trzecie, jest to raczej pokojowa gildia, i dość zgrana, i to mi odpowiada. Nie lubię wojen, jednak wiem, że kiedy będzie potrzeba, inni jej członkowie staną za mną, a ja za nimi.
Kolejnym powodem jest rozmowa ze znajomymi w czasie gry. Na game-chacie jest zwykle za dużo osób i na dodatek nikogo nie znam, w związku z czym panuje tam większy chaos. Na kanale gildii wiem, z kim rozmawiam, a i rozmówców jest mniej, więc można spokojnie porozmawiać na jakiś temat, a nie prowadzić dyskusje na 20 tematów jednocześnie.
Cytuj:
4. Czy gildie, z którymi się spotkałeś, mają ustaloną hierachię członków, np. szefa czy grupę osób przewodzących gildii? (proszę o odpowiedź na to pytanie osoby, które znają strukturę danej gildii... w razie konieczności będę szukał informacji w innych źródłach)
|
Wszystkie gildie, w których miałem okazję do tej pory być, były oparte na demokracji, jednak zawsze był jakiś lider. Nawet w gildiach, które oficjalnie lidera nie mają (np. 10 liderów), tak na prawdę mają kogoś (czasem więcej, niż 1 osobe), kto jest najbardziej poważaną osobą w gildii, i bez której to osoby gildia prawdopodobnie zaczęła by się rozpadać.