1. Jeśli łączysz się w grupy nieformalne, to w jakim celu to robisz? Może z samej towarzyskości, a może dlatego, że łatwiej jest się w ten sposób bronić przed potworami lub player killerami czy wypełniać jakieś zadania?
Chyba na każdym poważniejszym huncie powstaje taka grupa. Nie wyobrażam sobie np.demon hunta samodzielnie, bez jakiejś grupy. Równierz na wojnach postają często większe grupy graczy, często łączących kilka gildii, którzy walczą przeciwko wspólnemu wrogowi.
2. Czy na swojej drodze w Tibii często napotykasz grupy nieformalne?Oczywiście, i to bardzo często. Jak już wspomniałem każdy konkretniejszy hunt, każda wojna, każde wspólne wykonywanie questa, to konieczność stworzenia pewnej grupy, przynajmniej na czas wykonania jakiejś czynności (hunt, quest, bitwa). Po za tym niekiedy gracze próbują tworzyć coś w rodzaju nieformalnej gildii, kiedy to nie mają dostatecznej ilości osób z PACC, a chcą się jakoś zrzeszyć.
3. Kiedy łączysz się z innymi graczami w takie grupy, to preferujesz kolegów/znajomych z realnego świata, czy nie ma to dla ciebie znaczenia?
Bardzo dobrze mi się gra, kiedy mogę w inny sposób, niż przy pomocy klawiatury z ludźmi gadać (team speak, albo jeszcze lepiej skype). Natomiast nie ma dla mnie znaczenia, czy znam kogoś z RL, czy nie. P
4. Jakimi kryteriami wobec innych graczy się kierujesz, kiedy łączysz się z nimi w grupy? Innymi słowy - jakie warunki muszą spełniać inni gracze, żebyś mógł wejść z nimi w grupę?Przede wszystkim jakiś wspólny cel. Nie widzę celu łączenia się w grupę i wspólnego łażenie z, dajmy na to, lvl 10 knightem, gdy ja mam, powiedzmy, 6x knighta. Albo ja będę stał i się nudził, albo on będzie stał z tyłu lub wróci w trybie przyspieszonym do temple

Chętniej też idę na wspólne polowanie lub questa z ludźmi, których znam, czyli np. członkami gildii, znajomymi z RL lub osobami, które już od jakiegoś czasu znam w grze. To dla tego, że do takich osób mam większe zaufanie i wiem, czego mogę się po nich spodziewać (czy UHną w razie potrzeby, gdybym ja miał laga, czy nie spróbują okraść itp.)